Zašto je važna praksa tokom studiranja?

Praksa je najbolji način da mladi steknu radno iskustvo i na taj način obezbijede sebi prednost na tržištu rada u odnosu na kandidate bez prethodnog radnog iskustva.

Praksa za mlade korisna je kako samim mladim ljudima tako i preduzećima. Gotovo svako preduzeće ima mnogo poslova koje mogu obavljati praktikatni: administrativni, logistički, poslovi koje zaposleni u preduzeću ne stižu da obave, a praktikantima su korisni za sticanje iskustva.

– Svako mora da gradi svoje vještine i znanja kako bi se izborio na tržištu rada za početnu šansu. Tek onda treba dodatno da uči i gradi se kako bi ostao konkurentan, rekla je za iSerbia Sonja Ćetković, direktor sajta za zapošljavanje i ljudske resurse Infostud.

Važno je znati da poslodavci žele da zaposle fakultetski obrazovane kandidate, ali da će prednost uvijek dati onima sa bogatijom biografijom i raznovrsnijim radnim iskustvom. Osim toga, organizovanje prakse dobro je i za društvo, jer se na taj način formira atraktivna radna snaga na tržištu rada.

Korist imaju i studenti i preduzeća!

Prvo na šta svi pomislimo kada čujemo riječ praksa je sticanje radnog iskustva kako bismo upotpunili svoje biografije. Međutim, praksa ima mnogo više koristi za studente nego što se misli.

– Studenti na praksi imaju priliku da osjete poslovni ambijent i klimu, da iznutra vide kako stvari funkcionišu u poslovnom okruženju, da steknu dodatne radne navike, a svakako i dodatne vještine i znanja, koja vrlo često, tokom studija, ne mogu da dobiju. Treba da iskoriste šansu koju dobijaju kroz program praksi, pokažu proaktivnost i pozitivan stav, jer onda nakon obavljene prakse, mogu dobiti i konkretnu ponudu za posao, kaže Sonja.

Osim posla, studenti mogu dobiti i jednako važne preporuke. Praksa je i svojevrstan test. Tek kada se susretnete sa određenim poslovima, bićete sigurni da li je taj posao ono čime želite da se bavite u budućnosti ili nije. Omogućava nam da upoznamo profesiju i ljude koji se tom profesijom bave. Stručna praksa će vas povezati i sa ljudima koji vam kasnije mogu pomoći u karijeri.

Osim za studenta, praksa može biti korisna i preduzećima.

– Korist za preduzeća jeste svježa, mlada energija, prilika da odaberu najbolje mlade ljude i pruže im neophodna znanja i vještine za uspjeh u njihovoj firmi, rekla je Ana Ranitović, izvršni direktor iSerbia.

Kada treba započeti praksu?

Za praksu nikad nije kasno, niti rano. Najbolje bi bilo kada bi studenti mogli imati stručne prakse tokom čitavog studiranja, gdje bi teorijsko znanje koje stiču pratilo i praktično. Međutim, fakulteti uglavnom ne pružaju mnogo mogućnosti za obavljanje praktičnog rada. Na nekim fakultetima praksa potpuno izostaje, a na nekima je ona samo u okviru nastave. Tako sa fakulteta izlazimo „prepuni” teorijskog znanja, a bez i malo praktičnog.

– Treba početi sa sticanjem profesionalnog iskustva što ranije – na taj način primjenjujemo znanje u praksi, stičemo praktične i poslovne vještine, uviđamo razliku između akademskog i profesionalnog rada, a kada sve to skupimo, onda smo pripremljeni za izlazak na tržište rada po završetku fakulteta, rekla je Ana Ranitović.

Izvor: iserbia.rs