IZAZOVI ŽENSKOG PREDUZETNIŠTVA

Autor: Irena Ivetić

Preduzetništvo je izuzetno važno za privredu svake zemlje, te je neophodno da se ono kontinuirano razvija.

Žensko preduzetništvo je realnost i jedan od glavnih faktora koji doprinosi razvoju ekonomije u mnogim zemljama. Političke i ekonomske promjene u prethodnom periodu stvorile su mogućnost da žene osnivaju kompanije i upravljaju njima. One tu mogućnost sve više koriste i danas u zemljama sa razvijenom tržišnom ekonomijom žene upravljaju sa više od 25% ukupnog broja kompanija.

Na papiru, stvari nikada nisu izgledale bolje za preduzetnice. Međutim, kompanije u ženskom vlasništvu i dalje su u manjini, a prepreke s kojima se suočavaju žene koje su prihvatile preduzetništvo ogromne su i često vrlo različite od onih koje su iskusile njihove muške kolege. Postoji mnogo različitih teorija šta je tome razlog i sa kojim se sve izazovima susreću žene preduzetnice.  Izdvajamo nekoliko ključnih izazova s kojima se žene preduzetnice suočavaju:

Prkositi socijalnim očekivanjima

Većina vlasnica ženskih preduzeća koje su prisustvovale različitim preduzetničkim događajima mogu se povezati s ovakvim scenarijem: Ulazite na prepun seminar i s jedne strane možete prebrojati broj žena. Kada žene preduzetnice razgovaraju  pretežno s muškarcima, to može biti uznemirujuće. U takvoj se situaciji žene mogu osjećati kao da trebaju zauzeti stereotipno “muški” stav prema poslu: konkurentan, agresivan i ponekad pretjerano oštar. No, uspješne preduzetnice vjeruju da su vjernost sebi i pronalaženje vlastitog glasa ključ za podizanje iznad unaprijed stvorenih očekivanja. Budite svoji.  Stigli ste tamo gdje ste, uz naporan rad i upornost. Što je najvažnije, tu ste. Nemojte se uskladiti s “muškom” idejom kako vođa treba izgledati.

Uravnotežavanje poslovnog i privatnog života

Preduzetnici roditelji imaju dvostruke odgovornosti prema svom poslu i prema svojim porodicama; pronalaženje načina da posvetite vrijeme za oboje ključno je za istinsko postizanje te neuhvatljive ravnoteže između posla i života.  Kultura rada se mijenja kako bi se ženama omogućila veća fleksibilnost, što je dobra stvar. Ali rad za sebe će vjerojatno uvijek omogućiti više slobode nego rad za nekoga drugog.

Ograničeni pristup financiranju

Prikupljanje kapitala uvijek je teže za kompanije u vlasništvu žena. Jedan od  načina da se prevaziđe ovo pitanje je da se više ženskih ulagača uključi u pružanje podrške jednih drugima. Kroz osnivanje inicijativa, fondacija, hub-ova. Preduzetnice mogu prikupiti potreban kapital za svoje poslovanje tako da nauče tražiti upravo ono što im treba, čak i ako to znači tražiti više od onoga što žele.

Strah od neuspjeha

Neuspjeh je vrlo realna mogućnost u bilo kojem poslovnom poduhvatu, ali žene ne smiju da dopuste njihovim nesigurnostima da ih spriječe u ostvarenju poslovnih snova. Žene moraju da rizikuju da rade kroz trenutke samopouzdanja, a ne da čekaju savršenstvo prije nego što započnu svoj posao.

Neuspjeh takođe ne treba posmatrati kao negativan ili izgovor za odustajanje od svojih ciljeva. Put do uspjeha popločan je povremenim gubicima i pogreškama, ali to uvijek može dovesti do mjesta gdje želite ići, sve dok znate krajnji cilj. Primajte povratne informacije; isfiltrirajte i učite se na svojim greškama i pokušajte ih ne ponavljati. Ali šta god činite, ne odustajte.