STIPENDIJE ZA STUDENTE IZ BIH

IEEE, BH Futures Foundation i australijski La Trobe univerzitet nude 50 stipendija za aktivne i ambiciozne mlade ljude iz BiH. Stipendije su namijenjene za četveromjesečni program koji se bavi razvojem inovacija i preduzetništvom.

U pitanju je IEEE Innovation Nation BiH, program koji je inicirao Institut inženjera elektrotehnike i elektronike (IEEE), najveća svjetska tehnička organizacija koja broji više od 420 hiljada članova širom svijeta, te u sklopu ovog programa zainteresovani će potpuno besplatno moći pristupiti obrazovnim resursima koji inače koštaju preko 5.000 KM.

“Ovo je jedan od najunikatnijih programa za inovacije i poduzetništvo u Bosni i Hercegovini, podržava ga međunarodni konzorcij, i što je najvažnije, za naše mlade, bit će potpuno besplatan, samo je potrebno da se prijave do 31. augusta. Mi želimo mlade naučiti da razmišljaju ‘outside of box’, odnosno sistemskom pristupu razvoja inovativnih ideja koje im mogu pomoći da postanu profesionalci i poduzetnici, jer iza programa stoji univerzitet i industrija. Želimo da nauče tehnologiju ‘Design Thinking-a’, da razviju vještine njihovog poslovnog preduzeća da svoju ideju pretvore u stvarnost i steknu priliku za predstavljanje pred investitorima, i to sve kao dio jedinstvenog programa”, istakli su iz Fondacije budućnosti u BiH.

Mladi koji se prijave dobit će priliku da:

– Pohađaju kurs od 10 sedmica o primjeni procesa dizajnerskog razmišljanja i temeljnih poslovnih koncepata potrebnih za razvoj poslovne ideje. Kurs predaju akademski stručnjaci i certificiran je od strane La Trobe univerziteta u Australiji.
– Pristupe kolekciji jedinstvenih obrazovnih materijala (video zapisi, bilješke, alati itd.) koji se bave svim aspektima na putu od ideje do inovacije.
– Rade sa startup trenerima kako bi primijenili stečeno znanje i razvili vlastitu inovativnu poslovnu ideju. Naši startup treneri su međunarodni stručnjaci specijalizirani za područja tehnologije, inovacije i poslovanja.
– Takmiče se za više od 10.000 KM sredstava za pokretanje te ideje.

Mladi koji su zainteresovani za program, više informacija mogu dobiti putem ovog linka.

Izvor: hocu.ba


Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.