Stipendije Fondacije Studenica

Fondacija Studenica dodeljuje stipendije srpskim studentima koji upisuju završne godine studija na fakultetima na teritoriji Republike Srbije i u regionu. Od ove godine, konkurs je otvoren i za brucoše sa liderskim potencijalom.

Obim

Približno 40 studenata godišnje prima našu stipendiju. Stipendije se dodeljuju prevashodno studentima završne dve godine osnovnih studija i master studija. Od 2020. godine dodeljuju se stipendije i brucošima. Stipendiju je moguće obnoviti za preostale godine osnovnih studija sve dok student nastavlja da zadovoljava kriterijume za dobijanje školarine koji su navedeni na ovoj stranici. 

Približno pet stipendija biće dodeljeno srpskim studentima u Bosni i Hercegovini, odnosno Republici Srpskoj,  Hrvatskoj, Crnoj Gori i Sloveniji.

Iznos
Iznos stipendije je 1.200 US $ u dinarskoj protivvrednosti na godišnjem nivou za studente koji studiraju na teritoriji Republike Srbije. Stipendije će se isplaćivati mesečno.

Iznos stipendije za studente/studentkinje iz regiona je 1.500 US $ na godišnjem nivou.

Rok
Rok prijavljivanja za stipendiju u jesenjem semestru je septembar-oktobar tekuće godine. 

Obnavljanje
Stipendiju je moguće obnoviti za preostale godine osnovnih studija sve dok student nastavlja da zadovoljava kriterijume za dobijanje školarine koji su navedeni ispod.

Obaveštenja
Obaveštenja o rasporedu za prijavljivanje biće redovno postavljana na ovu stranu.

Kriterijumi za prijavljivanje


​Selekcija se vrši na osnovu ličnih dostignuća studenata koji odgovaraju strogo utvrđenim kriterijumima. Kandidat mora ispunjavati sledeće uslove:
mora biti redovni student treće ili četvrte godine osnovnih studija ili master studija akreditovane visokoškolske ustanove i upisan u semestar studija za koji traži stipendiju, ili brucošizuzetni akademski uspesidrugi dokazi o uspesima i dostignućima (npr. dodeljene stipendije, nagrade sa fakulteta, rezultate sopstvenog istraživanja, umetnička dela, objave, nagrade sa osvojenih takmičenja)visoki obrazovni i poslovni ciljevivolonterski rad i vanškolske aktivnosti od društvenog i nacionalnog značaja kao i ukupna društvena angažovanostpokazani liderski potencijalmotivaciono pismo u kome se navode obrazovni i poslovni ciljevi (ne duže od 300 reči)dva propratna pisma, odnosno preporuke koje svedoče o karakteru, sposobnostima, predanosti i preduzimljivom duhu studenta očigledna potreba za novčanom pomoći

Izvor i više informacija na linku:http://sr.studenica.org/procedura-prijavljivanja.html