ISTRAŽIVAČKE STIPENDIJE EVROPSKE KOMISIJE

Evropska Komisija poziva istraživače da se prijave na konkurs za Marie Skłodowska-Curie stipendije. Individualne stipendije pojedincima dodjeljuju se u okviru programa Horizon 2020. Ukupan budžet za istraživačke stipendije iznosi 296 miliona evra.

Posebno su zanimljiva dva panela unutar ove oblasti – Career Restar Panel, ukoliko nakon određene pauze istraživači namjeravaju da se vrate svojoj istraživačkoj karijeri i Reintegration Panel, ukoliko su istraživači radili van Evrope, a sada namjeravaju da se vrate nazad.

I ove godine dostupan će biti dodatan broj stipendija za one koji ne uđu u kvotu za finansiranje, ukoliko se mobilnost odvija u nekoj od tzv. „widening“ zemalja. To su Widening Fellowships, koje nemaju oznaku MSCA ali se procedura prijavljivanja odvija na isti način kao i za MSCA.U

Prijave za ovaj poziv mogu slati istraživači koji imaju diplomu doktora nauka, ili najmanje 4 godine istraživačkog radnog iskustva, sa punim radnim vremenom, do isteka roka poziva. Kandidati mogu birati između evropske i globalne stipendije, u zavisnosti od toga da li njihova mobilnost podrazumijeva kretanje unutar ili van Evrope.

Za kompletiranje prijave, istraživači su obavezni da pronađu mentora koji će ih voditi kroz ovo istraživanje, kao i instituciju domaćina, na kojoj će obavljati istraživanje i realizovati mobilnost. Pretraga institucija koje su voljne da prihvate MSCA IF stipendiste može se obaviti putem EURAXESS portala, dostupnog ovdje.

Rok za prijavu je 11. septembar 2019. godine.

Detaljnije: https://ec.europa.eu/research/mariecurieactions/