Enis Šahinović: Na bh. tržištu nema kadrova iz informacionih tehnologija

Na tržištu Bosne i Hercegovine nema kadrova iz sektora informacionih tehnologija te su kompanije koje su povezane s tom vrstom tehnologije primorane dovoditi stručne ljude iz drugih zemalja.

Tu informaciju Feni je kazao direktor NetWork konferencije, koja je u ponedjeljak počela u Neumu, Enis Šahinović.

“Naša država obrazuje kadrove koji se ne mogu zaposliti, a u IT-u nam fali ljudi”, istakao je.Smatra da je prirotet transformacija obrazovanja što bi dovelo do povećanja zaposlenih.Naglasio je da se mora iskoristiti sve ono što nude informacione kompanije koje su prisutne u BiH te prihvatiti prakse koje su u svijetu pokazale dobre rezultate.

Istakao je da tršižte traži ljude koji svoju funkciju mogu obavljati prvi dan kada dođu na posao.

“Microsoft putem pojekata, prakse i takmičenja nastoji studente pripremiti za ono što tržište traži. Na događajima okupljamo predavače, predstavnike kompanija, i studente da bi smo ih zbližili, upoznali i da bi sutra sarađivali”, naveo je Šahinović.

Pozitivnijim od zapošljavanja u kompanijama smatra pokretanje vlastitog biznisa, a siguran je da bh. studenti i mladi imaju ideje koje mogu imati prolaz na tržištu u državi, ali i šire.

Microsoft NetWork konferencija, šesta po redu, počela je u ponedjeljak u Neumu. Iz Microsofta BiH su kazali da će do srijede okupiti više od 700 vodećih ICT stručnjaka i menadžera.

Konferenciju je otvorio član Predsjedništva BiH Dragan Čović koji je istakao značaj informacionih tehnologija te pohvalio trend koji organizatori nastoje aktualizirati, a to je jednostavnije shvatanje informacionih tehnologija.

Klix.ba