STIPENDIJE RADIJA SLOBODNA EVROPA

Radio Slobodna Evropa/Radio Liberty (RFE/RL) raspisuje konkurs za stipendiju za Regionalno izveštavanje RFE/RL za period 2020-2021. Svrha stipendije je da doprinese profesionalnom razvoju novinara iz zemalja Istočnog partnerstva Evropske unije i Zapadnog Balkana u cilju podrške slobodi i nezavisnosti medija.

Program traje osam meseci i to u periodu od 4. januara 2021. do 31. avgusta 2021.

Pravo na prijavu imaju novinari iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije, kao i Armenije, Belorusije, Gruzije, Moldavije i Ukrajine.

Profesionalno poznavanje engleskog jezika nije obavezno.

Dobitnici stipendije radiće iz lokalnih biroa RFE/RL. Biće integrisani u svakodnevni rad biroa, gdje će raditi puno radno vrijeme, proizvoditi sadržaj na svim novinarskim platformama i učestvovati u svakodnevnom radu redakcije uz podršku i mentorstvo kolega iz RFE/RL. Program uključuje i posjetu sjedištu RFE/RL u Pragu zbog dodatne profesionalne nadogradnje.

Očekuje se da će, kroz ovaj program, stipendisti utvrditi svoje novinarske vještine i znanje, razviti svoju uređivačku procjenu, proširiti svoju profesionalnu mrežu i produbiti svoje razumevanje uloge nezavisnih medija u zemlji u kojoj rade.

Odabrani kandidati primat će u vrijeme trajanja programa mjesečnu naknadu koja je u skladu sa lokalnim platama, kao i plaćeno putovanje i smještaj tokom posjete u Pragu. Smještaj se može obezbjediti za stipendiste koji se moraju preseliti kako bi radili u lokalnom birou.

Program je u skladu sa misijom RFE/RL, a to je pružanje tačnih informacija i osnaživanje nezavisnog novinarstva u svrhu podrške demokratiji i ljudskim pravima. Program se realizuje već petu godinu za redom i finansira se uz pomoć ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Češkoj.

Program Regionalnog izvještavanja bit će usklađen sa mjerama uvedenim zbog pandemije COVID-19, te je sklon promjenama, kako u Češkoj, tako i u lokalnim zemljama stipendista.

Rok za podnošenje prijava je 30. oktobar, a sve detalje o Programu i apliciranju možete pronaći ovdje.

Rezultati konkursa bit će poznati do 14. decembra 2020.


Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.