SAVRŠEN PORTFOLIO – UZ OVE SAVJETE

Kako sve veći broj ljudi radi putem digitalnih platformi, koristeći digitalne alate, javlja se potreba da se taj rad predstavi na jednom mjestu. Pošto proizvodi tog rada nisu fizički opipljivi, potrebno je za njih napraviti i digitalni izlog. U nastavku vam donosimo savjete kako da napravite dobar izlog za vaše digitalne proizvode, tj. portfolio koji će biti najbolji alat za razvoj vaše digitalne karijere.

Čekaj, šta je portfolio?

Portfolio je naziv za skup određenih kreacija koje želite da prezentujete osobi koja bi htjela da vas unajmi. Pravite ga takođe da biste privukli potencijalne poslodavce, i samim tim dobili više posla i više novca.

Portfolio je u neku ruku vaš kreativni CV – prikazuje šta je to što vi radite, i na koji način to radite. Bilo da pravite uopšteni ili specifičan portfolio, evo šta vam treba.

Šta da stavim u portfolio?

Ovo je glavno pitanje, i ukoliko se ne preznojavate nad njim makar neko vrijeme zaista ste srećnik.

Sinonim ovom pitanju je „Ko sam ja?“ odnosno „Šta je moj brend?“. Svojim portfoliom se, kao što smo već istakli, vi prezentujete; kakav utisak želite da ostavite?

Želite li da prikažete kako ste izrazito profesionalni i orijentisani na detalje? Želite li da istaknete kako ste opušteni i kako je lako raditi sa vama? Želite li da pokažete kako ste najkreativnija osoba na tržištu?

Na sva ova pitanja morate odgovoriti, i odlučiti kakav želite da bude vaš, da se izrazimo moderno, imidž.

On ne mora biti statičan; možete napraviti više portfolija, ili ga prekrajati u odnosu na to šta mislite da vaš poslodavac očekuje. Možete ga takođe mijenjati kroz vreme – ako sada želite da istaknete to da pravite blog sajtove, sutra možete istaći sve sajtove za prodaju koje ste dizajnirali.

Vaš portfolio ne bi trebalo da sadrži apsolutno sve što ste ikada napravili. Po pravilu se u njega stavljaju samo skorije kreacije (ono što ste napravili u poslednje 2 godine, otprilike), kao i ono što najbolje ilustruje vas kao umjetnika.

Ukoliko nemate užu specijalnost, odnosno možete da stvarate na bilo koju temu, izaberite dela za koja smatrate da su najkvalitetnija: članak o temi koju mnogo volite, najbolju fotografiju zalaska sunca nad Dunavom, sajt koji ste pravili nedjelju dana i koji vam je zadavao neprestane glavobolje, ali koji je ispao najbolje do sada.

Kako da se predstavim?

Portfolio ne čine samo vaša djela, već i vi sami – što će reći, morate napisati kratku biografiju. Cilj ove biografije je da se prodate, bez da se prodate.

Često se i najbolji pisci spotaknu kad treba da pišu sami o sebi. Ono što biografija mora da sadrži jeste:

  • ime pod kojim stvarate/pseudonim;
  • naziv vaše profesije;
  • da li ste Profesionalni Slikar ili Frilens Dizajner? Odlučite kako želite da se predstavite, imajući naravno u vidu šta tačno poslodavac traži;
  • kratak opis onoga što radite, i kako to radite;

Ovdje je dovoljno napisati jedan srednje dugačak pasus čija je suština otprilike „Ja sam samostalni prevodilac (ili već vaša profesija), i prevodim veoma precizno, pazeći na integritet teksta, ali ga i dobro prilagođavajući našim gramatičkim konstrukcijama“.

Potrudite se da se prodate i zaista ubijedite nekoga da vas unajmi pošto pročita vašu biografiju – ali pazite da ne budete suviše hvalisavi, kao ni suviše dosadni.

Probajte da se usmeno predstavite nekom drugu ili članu porodice. Snimajte sebe, i govorite onako kako biste normalno govorili, sa svim šalama, doskočicama i ostalim. Kada to prekucate, i malo obradite (nemojte prekucavati onaj dio gdje ste ispalili šalu o dva vuka koji idu ulicom), biće to zaista životan i kreativan opis vas i vašeg rada, bez da je suviše suvoparan. Nemojte koristiti uzvičnike!

Linkovi ka vašim društvenim mrežama

Bilo LinkedIn, Instagram ili Twitter, ako se osjećate da možete sa svojim potencijalnim poslodavcem podijeliti neki profil koji odslikava vaš brend, to svakako možete učiniti;

Iskustvo

Ovaj dio je isti kao i u bilo kom rezimeu. Ukoliko nemate mnogo iskustva, nema veze; vaš portfolio bi trebalo da govori za sebe. Ukoliko imate mnogo iskustva, svakako možete suptilno da se hvalisate svojim uspjesima, posebno ako ste sarađivali sa nekim istaknutim osobama ili kompanijama.

Ono što ne bi trebalo da uključite u svoje kratko predstavljanje su između ostalog:

  • slovne i gramatičke greške;
  • vaše godine (ali možete pomenuti koliko godina već stvarate);
  • nedostatak samopouzdanja;
  • suviše ličnih detalja ili;
  • klišee („Rođen sam da slikam!“).

Gdje da se predstavim?

U ovo doba tehnologije i digitalnog napretka većina umjetnika i frilensera bira da svoj portfolio napravi onlajn, odnosno da napravi vebsajt (koji se, inače, na srpskom još zove i „internet prezentacija“).

Vaš je izbor da li ćete to učiniti, i kako ćete to učiniti. Hoćete li sami napraviti sajt, platiti nekome da vam učini, iskoristiti neku besplatnu šemu sajta, ili kombinovati sve ove pristupe je u potpunosti na vama.

Postoji mnogo platformi koje hostuju sajtove, najpoznatija je WordPress, ali ima drugih; dobro istražite svoje opcije i izaberite onu koja najviše odgovara vašoj viziji i vašem budžetu.

Ukoliko registrujete ime sajta, iliti domen, potrudite se da on odgovara vašem brendu. Pri dizajniranju samog sajta, obratite pažnju na boje i fontove, posebno ukoliko ste pisac – nek se boje ne bore međusobno, i nek fontovi budu lako čitljivi, bez velikih razlika u veličini i stilu.

Ovdje možete vidjeti primjere dobrog portfolija.

Imajte u vidu da će na vaš sajtu naići i osobe sa invaliditetom, poremećajem pažnje, poremećajem učenja ili čitanja; nek vaš portfolio bude pristupačan za što širu masu ljudi, i imaćete mnogo veće šanse da se negde zaposlite.

I na kraju – Kada je portfolio gotov?

Nema kraja, makar u pravljenju portfolija. Na vama je sada da ga dorađujete i redovno dopunjavate svježim materijalom. U zavisnosti od vaše profesije, možete napraviti sebi neki raspored u kome ćete, recimo, svakih 10 dana postavljati novo djelo, ili svaka 2 mjeseca novu zbirku fotografija.

Pazite da ga ne pretrpate (osim ako baš pravite opširan portfolio koji sadrži bašbaš sve, ali čak ni tada), ali trudite se da ga „osvježavate“ relativno redovno, ukoliko vam prilike to dozvole.

Možda će se vaš cilj, ili vaš brend promijeniti, pa ćete morati da promijenite i portfolio. Prilagođavajte se struji kako vas nosi, i reklamirajte se dok vam ne izađe na nos.

Samo tako ćete zaista moći da u prvu rečenicu svoje biografije stavite odlomak „… i ja sam profesionalac sa mnogo iskustva“.

Izvor: beleske.com