PROGRAM PODRŠKE ISTRAŽIVAČKIM NOVINARIMA NA BALKANU

BIRN (Balkan Investigative Reporting Network) poziva profesionalne novinare koji imaju ideje za prekogranične istraživačke novinarske priče da se prijave na njihov Balkan Fellowship program. Kandidatima koji prođu proces selekcije biće pružena finansijska podrška u vidu granta, kao i urednička pomoć.

Svake godine se bira deset novinara putem otvorenog konkursa za dobijanje granta i stručne podrške za sprovođenje dubinskih istraživanja i pisanja novinarskih priča koje otkrivaju nešto novo o našem svijetu. Treba odgovoriti na pitanja: ko, šta, kada, gdje i zašto. Vaš prijedlog treba da odgovori i na pitanje zašto bi čitaoci uopšte brinuli o tome.

Podnosioci prijava koje je izabrao nezavisni odbor da učestvuju u stipendiranju dobijaju 3.000 eura nadoknade, pokrivajući svoju naknadu kao i putne i istraživačke troškove. Oni će takođe pohađati međunarodne seminare i imati kontinuirano mentorstvo. Priče će objaviti BIRN i druge regionalne i međunarodne medijske kuće. Tri najbolja članka dobijaju nagrade u iznosu od 3.000, 2.000 i 1.000 eura. Ovogodišnja tema je vladavina zakona.

Mogu se prijaviti svi zainteresovani kandidati iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Češke, Grčke, Mađarske, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Poljske, Rumunije, Srbije i Slovačke.

Svi zainteresovani kandidati se mogu prijaviti putem aplikacione forme na sljedećem linku: http://fellowship.birn.eu.com/…/balkan-fellowship-for…

Rok za prijavu je 10. mart 2020. godine

Detaljnije: http://fellowship.birn.eu.com/en/page/home