Podržimo inicijativu “It Girls”!

Podrškom kampanje It Girls pomažemo da djevojčice i mlade žene iz BiH budu uključene u IT svijet.

Kampanju možete podržati na OVOM LINKU.

„IT Girls je inicijativa koja ima cilj da podstakne mlade žene da već od rane dobi počnu razmišljati u smjeru informacionih i komunikacionih tehnologija, te da se više uključe u svijet programiranja i programskih jezika kako bi razvile interesovanje za ovaj sektor i povećale mogućnosti u odabiru budućih karijera i obrazovnih pravaca“, kažu djevojke koje stoje iza IT Girls projekta.

Dosadili su im, kažu, stereotipi

„Početkom 2016. godine smo, u želji da inspirišemo mlade žene da otkrivaju čarobni svijet tehnologije, održale prvi trening iz osnova programiranja web stranica za djevojčice od 13 do 15 godina. Oduševljene web stranicama koje su napravile naše polaznice, iz Sarajeva smo se uputile ka Doboju, Srebrenici, Drvaru, Zenici, Prijedoru, Mostaru i Banjaluci. Za svaki trening smo volontirale, a pomogle su nam sjajne studentkinje Elektrotehničkog fakulteta i Internacionalnog univerziteta iz Sarajeva koje su zajedno s nama volontirale kako bi djevojčicama prenijele znanje o IKT-u.

U svakom od gradova u kojima smo održale treninge primjetile smo isto: želju za otkrivanjem IKT svijeta, radoznalost, ideje i vještine. Međutim, primjetile smo još nešto: mogućnosti nisu svugdje iste.

Zato ja naša misija postala da svima pružimo mogućnosti da istražuju svijet informatike i tehnologije“, dodaju.

Više informacija čeka vas na http://itgirls.ba/