POBOLJŠAJTE SVOJE ŠANSE NA INTERVJUU TAKO ŠTO ĆETE IZBJEĆI OVE GREŠKE

Intervju je jedan od glavnih načina putem kojih poslodavac procjenjuje kandidate. Ukoliko ste konačno pozvani na intervju za vaš posao iz snova, na njemu sigurno želite da briljirate. Pogledajte koje su to česte greške, kako biste ih na vrijeme izbjegli.

Poslodavac na intervjuu želi da vidi način razmišljanja kandidata i njihov stav, a ne da sluša o onome što se već nalazi u CV-ju. To bi trebalo da bude više razgovor, a manje klasičan „intervju“, mada je kandidat taj koji više priča.

Svoje viđenje dao je Denis Jang (Dennis Yang), CEO kompanije „Udemy“ jedne od najvećih platformi za online učenje, sa preko 40.000 kurseva i 12 miliona studenata. Udemy je jedan od najbrže rastućih startapova. S obzirom na to da je „ispitivao“ mnogo kandidata, evo koje stvari su „crvena zastavica“ za njega:

1. Govorite samo o sebi.
Postoji jasan obrazac koji može da pokaže da li previše govorite o sebi – Započinjete češće rečenice sa „ja“ nego sa „mi“. To znači da umanjujete doprinos drugih ili jednostavno ne funkcionišete dobro u timu.
Stručnjaci i čelni ljudi u HR odeljenjima kažu da žele da čuju kako ste vodili timove i inspirisali zaposlene da daju od sebe i više nego što su mislili da mogu. Dakle, bolje je govoriti o radu u timu nego o svojim ličnim postignućima.

2. Ne koristite proizvode ili usluge kompanije za koju konkurišete.
Osim što poslodavac želi da čuje vaše uzbuđenje kada učite nešto novo, takođe želi da čuje i mišljenje o proizvodu njegove kompanije. To mu daje uvid u vaše prioritete, i način vašeg razmišljanja. To dalje znači da ste se informisali o kompaniji prije nego što ste konkurisali, da je pratite, cijenite i da imate uvid u njene prednosti i mane. Idete korak ispred.

3. Igrate igru.
Jang kaže: „Mrzim politiku na radnom mjestu, i ponosan sam na kulturu koju njegujemo u kompaniji „Udemy“ – svaki zaposleni je cijenjen i prema njemu se ponašamo fer. Želim samo da znam za inovativnost i rješavanje realnih poslovnih problema. Dolaze kandidati iz velikih korporacija, i oni su imali neke druge sisteme za rješavanje problema, oslanjali su se na politiku. Ne želim da znam za to. Mene zanima na šta su oni ponosni i šta ih motiviše.
Iz mog iskustva vođenja startapa koji se širi velikom brzinom, najbolji lideri su oni koji znaju kako da sarađuju, inspirišu i kako da se prilagode promjeni.