PITANJA KOJA VI TREBA DA POSTAVITE NA RAZGOVORU ZA POSAO

Razgovor za posao ne bi trebalo da bude jednosmjeran. Pored toga što ćete postavljanjem pitanja poslodavcu dobiti željene informacije, pokazaćete i da ste zainteresovani za posao. U nastavku su pitanja koja biste trebali postavljati.

Razgovor za posao uvijek je relativno stresan događaj. Često nas, pokušavajući ostaviti što bolji prvi dojam, uhvati strah ili panika tijekom intervjua. U tim slučajevima znamo zaboraviti spomenuti sva svoja iskustva, vještine i znanja koja bi nas istaknula od ostalih kandidata. Međutim, to nije sve. Često zaboravimo postaviti dodatna pitanja poslodavcu jer ne razmišljamo da bi nam upravo to moglo osigurati posao.

Zašto je dobro postavljati pitanja na razgovoru za posao?

Uvijek je dobro imati pitanje za potencijalnog poslodavca. Naime, stvar je u tome da ključ za dobivanje posla nakon intervjua nije uvijek samo u davanju pravih odgovora, nerijetko se on krije i u postavljanju pravih pitanja. Kraj razgovora za posao idealno je vrijeme da se aktivno uključite u raspravu sa svojim poslodavcem te pokažete mu da ste istražili dovoljno o tvrtki i poziciji za koju se natječete.Osim toga, aktivno postavljanje pitanje poslodavcu će pokazati da ste zainteresirani za rad i radno mjesto na koje se prijavljujete. Oni cijene proaktivnost te im nikako nije u cilju zaposliti nekoga tko nije uzbuđen oko posla.

Hoće li mi biti ponuđen neki oblik obuke?

Ovo pitanje pokazuje da ste zainteresirani za uvid u to kako će izgledati vaš posao prvih nekoliko tjedana, što možete očekivati ​​da naučite od nadređenih i kako se eventualno za isti možete pripremiti. Na primjer, ako organizacija koristi određenu vrstu softvera, možda će vam poslodavac omogućiti neki oblik obuke kako biste usavršili računalne vještine.

Tko će biti moj nadređeni?

Ovo ćete pitanje morati postaviti iz nekoliko razloga. Kao prvo, pružit će vam uvid u sastav vašeg tima, a pritom otvoriti vrata i za neka druga pitanja poput koliko izravnih izvještaja nadređeni može imati, kako izgleda stil vođenja u toj tvrtki te što taj nadređeni cijeni kod svojih zaposlenika. Čak i ako unaprijed znate tko će vam biti nadređeni, razmislite o postavljanju pitanja o njegovom ili njihovom stilu vodstva.

Koji će se postupak koristiti za procjenu moje izvedbe?

Procjena zaposlenika označava ocjenjivanje i pregled radnog učinka radnika. Većina tvrtki ima poseban sustav procjene zaposlenika u kojem se zaposlenici redovito procjenjuju, a najčešće to bude jednom godišnje. Ovo je ujedno jedno od najvažnijih pitanja na razgovoru za posao, a evo i zašto.

Naime, znajući kako će se ocjenjivati ​​vaša izvedba na radnom mjestu, možete napraviti stvarni plan, stvoriti ciljeve i pratiti svoju izvedbu zajedno sa svima onima zaduženima za isto. Odgovor koji dobijete na ovo pitanje dat će vam uvid u prioritete vaše uloge, ali i čitave organizacije.Koji je tipičan put za zaposlenike na ovoj poziciji?

Sasvim je razumljivo da prije zapošljavanja želite znati ipostoji li mogućnost napredovanja. Ipak, bitno je da pri postavljanju takvog pitanja ne budete predirektni. Prije svega, obratite pažnju na zanimljivu formulaciju ovog pitanja. Pitanje je sasvim drugačije od “Postoji li prilika za unapređenje ili napredovanje?”. Nije toliko izravna, a svejedno pokazuje vaše zanimanje za rast unutar organizacije – ako je to ikako moguće.

Nudi li tvrtka mogućnosti za profesionalni razvoj?

Učenje bi uvijek trebalo biti dio vaše profesionalne karijere. Nije uopće bitno nalazite li se na samom vrhu, ​​uvijek možete još naučiti. Ovo pitanje pokazuje potencijalnom poslodavcu da dolazite s jedinstvenim vještinama i iskustvom te da ste itekako zainteresirani za vlastiti daljnji razvoj.

Izvor: womeninadria.com


Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.