OVE POSLOVNE VJEŠTINE SU TRENUTNO NAJVAŽNIJE ZA USPJEŠNU KARIJERU

Pandemija koronavirusa značajno je promijenila poslovni svijet. Međutim uz određene vještine, i buduće promjene biće lako prebroditi. Pogledajte u nastavku koje su to vještine.

Ali, kako kaže poznata izreka Franklina D. Roosevelta, “Mirno more nikada nije napravilo vještog mornara”.

Postoje ključne poslovne vještine koje će ti pomoći ne samo da preživiš trenutnu oluju, već će ti pomoći i da dugoročno napreduješ na poslu.

Donosimo ti 6 najvažnijih poslovnih vještina koje će ti olakšati trenutne dane na poslu.

Prilagodljivost

Prilagodljivost nije toliko vještina karijere, nego opća životna strategija. U svijetu u kojem se promjene odvijaju bržim tempom nego ikad prije, svi moraju biti voljni, sposobni, pa čak i uzbuđeni u mijenjanju navika, ali bez napetosti i bijesa.

Ako je cilj pojedinca ostati profesionalno relevantan, ovo je jedini način.

Pojedinci će se morati naučiti prilagođavati sa strašću, inače, oni koji odbiju promjenu, bit će u velikom gubitku.

Dakle, koliko dobro se snalaziš u novim situacijama? Jesi li u mogućnosti da brzo reagiraš i da se ne vežeš previše za prvobitni plan, kada dođe do promjena? Iskreno sagledaj svoje sklonosti, da naučiš koje su ti slabe tačke i poboljšaš svoju moć prilagođavanja.

Organizacijska higijena

Fokusiranje na stvari koje možeš kontrolirati podržava tvoju sposobnost kontinuiranog prilagođavanja svijetu koji se stalno mijenja.

To uključuje navike i rutine, kao i tvoje fizičko okruženje.

Organizacija je neophodna vještina u karijeri, koja znatno olakšava proces suočavanja s neočekivanim promjenama.

Kada pratiš detalje i vodiš bilješke, mnogo je lakše održati organizaciju na nivou.

Od korištenja alata za upravljanje projektima do organiziranja tvog Google Drive-a, vježbaj svakodnevno da usavršiš svoje radne navike.

Mišljenje usmjereno na rješenje

Orijentiranost na rješenje je vještina koja će uvijek uticati pozitivno na tvoju karijeru, bez obzira na tvoju poslovnu situaciju ili industriju.

Svi moramo biti orijentirani na rješenja, kako bismo imali svoju vrijednost kao zaposleni i da bismo se razlikovali od ostalih kandidata, koji su u potrazi za poslom.

Kompanije će te zaposliti i promovirati na osnovu toga, a ne isključivo samopouzdanja koje imaš.

To pokazuje stvarno mjerljivu vrijednost, kao i sposobnost da svoj posao dovedeš u nabolje moguće stanje, i kompaniji doneseš što veći prosperitet.

Strpljenje

Ako apliciraš za posao ili tražiš nove klijente, ne očajavaj.

Pandemija korona virusa veoma je utjecala na mnoge poslovne operacije i možda će trebati više vremena nego inače, da se čuju potencijalni poslodavci.

Dakle, ovo je savršena prilika da se vježba strpljenje, kao i vještina da se vratiš na pravi put, usprkos okolnostima koje ne možeš kontrolirati.

Samo će trebati puno više vremena za upravljanje logistikom koja uključuje koordinaciju razgovora, povratne informacije i zvanične ponude.

Fleksibilnost

Pandemija je također utjecala na tržište rada i način na koje se odvijaju pregovori.

Važno je zapamtiti da će u ovakvoj klimi biti potrebna veća fleksibilnost.

Kada je u pitanju pregovaranje o novom poslu, opreznost će biti neophodna.

Na trenutnom tržištu i za ovako neodređenu budućnost, svi ćemo imati daleko manju slobodu da improviziramo i da se „kockamo“.

Ako ti se ne sviđaju uvjeti, ili nije posao za tebe, morat ćeš se više prilagoditi i pristati na kompromise.

Ne zaboravi da uvijek postoji mnogo drugih kandidata kojima se kompanija može obratiti, ako vidi nezainteresiranost kod tebe.

Samodostatnost

Samodostatnost je važnija nego ikad prije, jer možda nemaš isti nivo pristupa svojim uobičajenim resursima i nedostaje ti fizička blizina s kolegama, ali veoma je bitno da još uvijek moraš biti podjednako efikasna osoba u firmi, kao i prije trenutne pandemije.

Nova norma će značiti da će mnogi od nas raditi na daljinu.

Jednostavno nećeš imati pristup mnogim resursima i alatima kao prije.

Moraš biti u stanju da pokažeš snalažljivost i da možeš svoje poslove obavljati samostalno, a pritom još uvijek da surađuješ s kolegama.

Izvor: manager.ba


Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.