NAUČITE STRANI JEZIK – PREKO INSTAGRAMA

Često se žalimo kako nam korištenje društvenih mreža oduzima mnogo vremena, a Instagram tu prednjači. Međutim, umjesto besciljnog skrolovanja kroz feed i explore, Instagram možemo koristiti na mnogo pametniji način. U nastavku saznajte kako preko instagrama možete učititi strani jezik.

Instagram, jedna od najpopularnijih društvenih mreža ima preko 800 miliona korisnika. Ova mreža, zasnovana na slikama, omogućila je povezivanje ljudi širom svijeta, čak i onih koji govore različite jezike. Upravo ta činjenica omogućava učenje jezika putem Instagrama, a profilima koji se bave podučavanjem određenog jezika donijela veliku popularnost.

Prvi korak u učenju jezika na Instagramu jeste samo prijavljivanje ili pravljenje naloga. Nakon toga odlučite koji jezik želite učiti i napravite malo istraživanje.

Pronađite popularne naloge na jeziku koji želite da učite

Iako je učenje jezika primarni cilj, Instagram je tu i radi zabave. Zato, za početak zapratite nekoliko najpopularnijih profila koji su na jeziku koji želite učiti, a koji se bave stvarima koje i vas zanimaju. Na primjer, potražite neku vama dragu poznatu ličnost, naročito ako redovno postavlja objave i storije. Ovo je odličan način da čujete kako govori neko kome je to maternji jezik.

Pronađite naloge za učenje jezika

Ovaj korak podrazumijeva da pronađete naloge koji su isključivo posvećeni podučavanju jezika. Ako u pretragu unesete “Instagram learn English” doći ćete do brojnih naloga koji podučavaju engleski. Pregledajte ih, pronađite onaj koji vam najviše odgovara, a posebno obratite pažnju na to da je nalog ažuran sa objavama. U nastavku donosimo nekoliko prijedloga.

Zapratite dobre heštegove

Iako se heštegovi djelimično zastarjela stvar na društvenim mrežama, i dalje predstavljaju odličan način da pronađete sadržaj koji vas zanima. U pretragu heštegova možete unijeti ime jezika na engleskom ili na samom jeziku, ili kucati npr. #deutschlernen. Kada otvorite jedan hešteg, Instagram će vam sam ponuditi brojne druge povezane sa njima.

Komentarišite i komunicirajte sa drugim korisnicima

Učenje ne smije biti jednosmjerna ulica. Da biste znali jedan jezik, potrebno je i da ga koristite. Društvene mreže su napravljene da bi bile upravo to-društvene. Zato se nemojte ustručavati da komentarišete objave i ulazite u komunikaciju na jeziku koji učite. Čak i ako ne smijete to sa svog ličnog profila, uvijek možete napraviti poseban profil namijenjen za učenje jezika.

Zanimljivi nalozi za učenje jezika

@frenchwords – osnovni francuski jezik

@joyoflanguages – popularni blog o jezicima

@yourspanishguid – zvanični nalog za učenje španskog koji vodi nastavnik tog jezika

@russianwordsdaily – ruski kroz slike

@bbclearningenglish – savjeti za one koji uče engleski

@idiomland – nalog posvećen idiomima u engleskom jeziku

@dw_deutschlernen – za učenje njemačkog