NAUČITE PRAVILNO NAPISATI CV BEZ ISKUSTVA

Ukoliko tek počinjete karijeru i nemate radnog iskustva, niti iskustva u pisanju životopisa koje traže svi poslodavci, naći ćete se pred velikim izazovom. Ovdje vam donosimo savjete kako da ga prevaziđete i napišete CV koji će vam biti uvod u odličnu karijeru.

Odaberite standardni format

Neka sve bude jednostavno i pregledno, bez bespotrebnih nabrajanja i fraza. Kreativne ili interaktivne životopise prepustite iskusnijima od sebe. 

Osnovni izgled

 • Koristite bijelu podlogu (papir)
 • Bez ukrasa, sličica, šarenih boja.
 • Slova neka budu crne boje, font Arial ili Calibri.
 •  Veličina fonta 11 ili 12.
 • Prored i pol.
 • Pišite kratko, a ne cijele rečenice ili sastav.
 • Koristite ‘bold’ samo za osobne podatke i naziv škole koju ste završili.
 • Izbjegavajte ‘italic’ i podvlačenje pojedinih riječi – što jednostavnije, to ljepše! 

Naslov životopisa 

Pišete li životopis u npr. Wordu, naslov dokumenta uvijek je vaše IME I PREZIME. Ukoliko ime i prezime sadrže dijakritičke znakove kao što su č, ć, š zamijenite ih slovima c, s itd!  

Rubrike koje sadrži vaš životopis: 

1) Lični podaci

Budite tačni. Puno ljudi napravi pogrešku upravo kod upisivanja ličnih podataka – zaborave cifru telefonskog broja npr. lični podaci sadrže sljedeće:

 • Ime i prezime
 • Adresa
 • Telefonski broj
 • Mail adresa 

Važno:

 • Navedite samo jedan telefonski broj.
 • Mail adresa mora biti službena, dakle, mora sadržavati vaše ime i prezime. Ako već postoji neko s tom adresom, možete probati skraćene varijante

2) Lični profil (sažetak)

U nedostatku radnog iskustva možete navesti nekoliko osnovnih informacija o sebi, u obliku kratkih i jasnih rečenica, bez pretjeranih nabrajanja i kićenih izraza. Ovdje možete objasniti koje vas područje rada zanima, kakve vještine posjedujete, a smatrate ih prednostima u obavljanju tog konkretnog posla. Ovo ne mora biti dugačko poglavlje, dvije do tri rečenice biće sasvim dovoljne. Zapamtite, malo je puno!

Npr. započnite sa zvanjem koje ste stekli i navođenjem škole ili fakulteta koji ste završili, te koje smjerove. Zatim možete naglasiti koje vas stručno područje posebno zanima i na kojoj biste (početničkoj) radnoj poziciji voljeli započeti graditi svoju karijeru. Istaknite nekoliko ličnih vještina koje posjedujete, a koje su korisne u obavljanju tog posla (npr. organizovanost, tačnost i sl.). Budući da su lične vještine apstraktne i ponekad graniče s frazama (npr. timski rad) svedite ih na najmanju moguću mjeru. Dvije do tri kvalitete bit će sasvim dovoljne.

Ako želite dodati ličnu notu, ovdje u jednoj kratkoj rečenici možete navesti hobi kojim se bavite – to je posebno poželjno ukoliko je hobi koristan za posao na koji se javljate (npr. ako se želite baviti novinarstvom, sigurno će biti prednost što vam je hobi fotografiranje).

3) Volontiranje, Poslovi, Praksa 

U nedostatku radnog iskustva možete istaći neke druge aktivnosti koje ste obavljali.

To može biti učestvovanje u različitim školskim ili studentskim događanjima (brucošijada se ne računa 🙂 ) vezanim uz aktivnosti u školi/fakultetu ili iskustvo koje ste stekli volontiranjem i sl.

Nabrajanjem takvih iskustava možete navesti i konkretne vještine koje ste usavršili ili izgradili prilikom obavljanja tog posla.

Ako ste tp+okom školovanja imali (obaveznu) praksu naglasite šta ste radili, kada i gdje. Ako je moguće, zamolite preporuku osobe kod koje ste odradili praksu. 

Ukoliko zaista nemate nikakvog radnog iskustva, izostavite ovu rubriku.

Nemojte lagati u životopisu, izmišljati informacije kako biste povećali količinu teksta u životopisu. Nedostatak ove rubrike možete nadomjestiti na način da prilikom pisanja molbe za posao ili definisanjem lićnih ciljeva u uvodnom ličnom profilu istaknete koje vas radno mjesto zanima i zbog čega.

4) Preporuke

Ukoliko ste se iskazali kroz pojedine predmete svakako zamolite profesore da vam sastave kratku preporuku. Preporuka jednog ili dva profesora iz područja kojim biste se željeli baviti u budućnosti biće više nego dovoljna.

Pod preporukama je, uz odobrenje osobe koja vas preporučuje, dovoljno navesti njeno ime i prezime, funkciju i mjesto rada (škola/fakultet) te kontakt – broj mobitela ili mail adresu.

Izuzetno je važno da osobu koja vas preporučuje pitate za dozvolu za objavu kontakt podataka!

5) Obrazovanje

Informacije navodite obrnutim redom – od najnovijih prema starijima. Navedite fakultet i srednju školu, ali ne i osnovnu školu! Podaci vezani uz vaše obrazovanje moraju sadržavati podatke kao što su zvanje, naziv škole/fakulteta, datum početka i završetka školovanja). Npr.

 • Magistar ekonomije
 • Ekonomski fakultet, Banja Luka
 • oktobar 2006. – maj 2012.  

U nastavku možete istaći smjer za koji ste se opredijelili te pobrojati nekoliko predmeta odslušanih na tu temu (koji ujedno pokazuju da ste savladali teoriju u području koje je interesantno vama, ali i vašem potencijalnom poslodavcu).

Ovdje možete istaknuti i naziv svog diplomskog rada, ukoliko tematski odgovara području ili poslu koji biste željeli raditi u budućnosti.  

6) Strani jezici

Engleski, njemački, talijanski…pobrojite sve strane jezike koje govorite. Ukoliko ste stekli diplome iz pojedinih škola stranih jezika navedite godinu školovanja i sticanja diploma/sertifikata, naziv škole stranih jezika te stepen koji ste završili.

Ukoliko navodite poznavanje jezika koje ste naučili tokom školovanja, svoje znanje možete klasifikovati prema tablici navedenoj u Europass životopisu gdje se nalaze i konkretni primjeri životopisa koji vam mogu biti od pomoći.   

7) Računarske vještine

Osnovno što biste morali pobrojati u ovoj rubrici je poznavanje MS Office paketa i korištenje interneta. Ako posjedujete ECDL diplomu biće dovoljno da samo nju navedete, uz datum kada ste pohađali kurs, stekli sertifikat i u kojoj ustanovi. 

8) Društvene mreže

 • Ako imate LinkedIn profil ovdje možete navesti link na svoj profil.
 • Ukoliko pišete blog koji je tematski blizak poslu koji vas zanima tj. oglasu na koji se javljate, navedite stranicu. 
 • Facebook profil nemojte navoditi, osim ako niste kreativac koji je otvorio profil kako bi kroz njega promovisao svoj hobi ili radove. U tom slučaju možete navesti i njega.  

9) Lični interesi

Ovdje možete navesti sve ono što vas zanima u slobodno vrijeme. To može biti čitanje stručne ili literature na stranom jeziku ili pohađanje kursa slikanja, radionice za izradu shabby chic namještaja, sport kojim se bavite – uglavnom, sve ono što može dočarati da kvalitetno i aktivno provodite svoje slobodno vrijeme. 

Hobi sam po sebi možda nije toliko važan, koliko je važna poruka koju šalje: da ste disciplinovani, uporni, aktivni, kreativni…sve su to kvalitete koje ne morate posebno nabrajati jer će biti vidljive iz vašeg životopisa. Treba li uopšte naglašavati da ‘gledanje TV-a’ i ‘igranje igrica na računaru’ ne spadaju pod ‘hobi’ u ovom smislu?  

Napomene:

1) Kada pišete svoj prvi životopis nemojte pretjerivati s količinom informacija. Sve što stane na jedan list papira sasvim je dovoljno, a sve više od toga naprosto je – previše!

2) Pišite kratko i jasno! Cijele rečenice koriste se prilikom pisanja molbe i sažetka životopisa, ali ne i u samom životopisu. Životopis je vaš službeni dokument, a ne školski sastav! 

3) Životopis se stalno mijenja i dopunjava. To znači da forma, koja vrijedi za vaš prvi životopis, prestaje biti poželjna u trenutku kada steknete prvo radno iskustvo. Jednom kada ćete biti u prilici navesti nešto u rubrici Radno iskustvo, biće vrijeme da rubriku Obrazovanje pojednostavite tj. izbacite iz nje smjerove koji ističu vaše područje interesa, temu diplomskog rada, pa čak i studentsku praksu! Preporuku profesora zamijeniće preporuka poslodavca.

4) Pravilo koje će vas pratiti tokom cijele vaše karijere kaže: nikad, ali zaista nikad u životopisu nemojte iznositi netačne, nepotpune ili lažne podatke! Mogla bi vas neugodno iznenaditi činjenica da se takve neistine mogu vrlo lako uočiti ili provjeriti. Nemojte rizikovati dobru poslovnu priliku zato jer ste se htjeli prikazati u drugačijem svjetlu.