KONKURS ZA UNESCO MEĐUNARODNU KNJIŽEVNU NAGRADU

UNESCO je otvorio konkurs za dodjelu UNESCO međunarodne književne nagrade. Pobjednik konkursa dobija 20 000$, medalju i diplomu. Prijave su otvorene za kandidate iz svih zemalja.

UNESKO otvara nominacije za UNESKO međunarodne književne nagrade koje će se dodijeliti istaknutim programima i pojedincima koji promovišu pismenost širom svijeta u okviru teme „Pismenost i višejezičnost“. Vlade, nevladine organizacije i pojedinci iz cijelog svijeta odradili su preko 490 projekata i programa i dobili su priznanja i podršku za odličan rad. Višejezično obrazovanje omogućeje pristup obrazovanju, promovišući ravnopravnost za ljude koji pričaju manjinskim jezicima posebno žene i djeca. Kroz prestižne nagrade UNESKO podržava efektivne prakse za pismenost i podstiče promociju dinamičnih pismenih društava da smanje pismenost kod 750 miliona ljudi. Nominacije će procijeniti nezavisni međunarodni žiri sastavljen od 5 stručnjaka na osnovu kriterijuma za odabir. Na osnovu preporuka međunarodnog žirija generalni direktor UNESKO-a odabraće finaliste za nagrade na Međunarodnom danu pismenosti.

Mogu se prijaviti pojedinci, vlade, nevladine organizacije. Svi projekti moraju ispuniti kriterijume da bi bili razmotreni.

Kako biste se prijavili pošaljite svoj CV na mejl literacyprizes@unesco.org

Rok za prijavu je 16. jun 2019.
Detaljnije na: https://en.unesco.org/themes/literacy/prizes