KAKO SPREMNO DOČEKATI POČETAK NOVE RADNE SEDMICE

Ponedeljak kao prvi dan u nedjelji predstavlja problem mnogim ljudima, bez obzira na to koliko voljeli svoj posao. Vraćanje na njega ponedjeljkom ujutro nakon vikenda često je zahtjevno, a u nastavku vam donosimo savjete kako da ponedjeljak učinite podnošljivijim.

Da ne bi bili ovakvi, kao Majkl Skot iz serije Office, evo nekoliko saveta koje možete pokušati primeniti, jer ko se ne želi probuditi nasmejan i uzbuđen ponedeljkom ujutru?

Ne planirajte velike poslove odmah ujutru

Neki ljudi ne mogu da se nose sa velikim navalama obaveza ponedeljkom ujutru, već te stvari ostavljaju za popodnevne sate. Prvih nekoliko sati ponedeljkom isključivo proveravaju mejlove, čitaju novosti iz struke, i obavljaju ostale ‘lakše’ poslove. 

Dok neki, koji to sebi mogu da priušte, ceo ponedeljak provode čitajući novine, ispijajući kafu i u razgovoru sa kolegama. 

Pitate se kakav je rezultat posla uz ovakve taktike? Isti. Samo uz mnogo manje pritiska. 

Iskoristite petak i vikend za bolji ponedeljak

Ponedeljak je stigao kao neki šok za sistem. Teško je setiti se gde smo stali u petak pa često izgubimo puno vremena pri samoj organizaciji i nastavku rada od prošle nedelje.

Ponedeljak nikada neće biti produktivan ukoliko čekate do ponedeljka da bi shvatili šta ćete raditi tog dana i te nedelje.

Postoji razlog zašto TV kuvari pripreme unapred sve sastojke u činije tako da pri uključenju u program bude sve spremno. Isto se može reći i za obavljanje bilo kog drugog posla. 

Obavljanje nekih osnovnih priprema je kao da se pakujete dan pre puta a ne to jutro. Pakovanje istog jutra je stresno i napeto.

Tako da, obavite pripreme dan ranije i na taj način izbegnite gubitak vremena ponedeljkom ujutru dok ne shvatite šta se uopšte dešava i kakve vas obaveze čekaju taj dan.

Završite dosadne zadatke 

Petak služi za finaliziranje i završavanje onih dosadnih zadataka koji vam vise nad glavom celu nedelju i koje nesvesno (ili svesno) odlažete. Završite ih do kraja radnog dana kako bi mogli opušteno ući u vikend ne razmišljajući o tome kakav vas (dosadan) posao čeka u ponedeljak. Niko ne treba započinjati nedelju sa velikim izazovima. 

Vodite beleške 

Jedan trik koji će vam sigurno pomoći jeste pravljenje liste na samom kraju petka. Lista koja podrazumeva zadatke koje možda ipak niste uspeli da završite i koji će vas sačekati sledeće nedelje. Učinite to dok ste još na i U poslu, jer jednom kada se prepustimo vikendu jako je teško vratiti se i nastaviti baš tamo gde smo stali. Ovako se vraćamo listi koja će nam brzo osvežiti pamćenje i sačuvati nam dosta vremena ponedeljkom ujutru.

Isplanirajte unapred celu sledeću nedelju

Kraj jedne nedelje je super prilika za planiranje sledeće, nove nedelje. Ono što bi sigurno trebali da izbegavate jesu sastanci ponedeljkom iako prema nekim podacima, većina firmi upravo ponedeljkom planira svoje sastanke. Ne morate ih potpuno odložiti, ali makar ih ostavite za ponedeljak poslepodne. 

Poenta većine sastanaka ponedeljkom ujutru je diskusija i planiranje naredne nedelje, što bi se moglo obaviti i petkom poslepodne, a na taj način bi možda bilo i produktivnije. 

Nemojte započinjati novu nedelju sa punim inboksom, odnosno mejlovima koji su tu ostali još od prošle nedelje. Otvorite, odgovorite, obrišite i očistite vaš inboks. 

Učinite vaš ponedeljak što lakšim. Ukoliko ga oslobodite nepotrebnih zadataka i malih poslića koji ruše produktivnost, dajete sebi boost za sve preostale dane. 

Iskoristite vikend za dopunu baterija i osveženje

Vikend ne sme biti pretrpan poslom i zato je važno da ne pretvorite nedelju u jedan čitav radni dan. Ono što možete uraditi se uklapa u 2 ili maksimum 3 sata i podrazumeva obavljanje nekih priprema za predstojeću nedelju.

  • Nedeljom uveče pregledajte vaše beleške od petka i pripremite se za sutrašnji novi radni dan. 
  • Bacite pogled na vaš kalendar i šta vas čeka u predstojećoj nedelji (dodajte neke komentare sebi, nakon dva dana vikenda i odmora, možda budete posebno inspirisani)
  • Poslednji korak u pripremi za novu nedelju jeste da se uverite da je sve spremno za istu. Radite kod kuće? Očistite svoju kućnu kancelariju i sklonite sa stola sve ono iz prethodne nedelje što vam ne treba za narednu. Spremite hemijsku olovku i svoj planer – bilo da koristite dnevni planer na papiru ili aplikaciju za planiranje. Podesite svoj stol i radni prostor tako da kad ‘uđete’ u ponedeljak, budete potpuno spremni za rad. 

Biti odmoran i ne stalno fokusiran na posao će vam pomoći da zapravo postanete bolji u svom poslu. Da biste bili bolji radnik ponedeljkom, morate biti disciplinovaniji radnik petkom. 

Srećan početak nove radne nedelje! 

Izvor: infostudhub.rs