Festival karijere 2016 – “Osvijetli put svojoj karijeri”

0
3970

 Šestogodišnja tradicija manifestacije Festival karijere

Pod sloganom “Osvijetli put svojoj karijeri”, 28. aprila u Domu omladine održan je Festival karijere 2016. Uz podršku lokalnih i regionalnih kompanija i zahvaljujući prijateljima Festivala, ovogodišnja manifestacija održana je u tri bloka – obrazovnom, savjetodavnom i informativnom.

publika

Cilj Festivala karijere je omogućiti mladima priliku da od vrhunskih stručnjaka iz privrede, obrazovanja i nevladinog sektora iz zemlje i regiona dobiju korisne savjete – kako da pospiješe zapošljivost, produktivnost i uspjeh u onom što rade.

Ovogodišnji Festival, kao i prethodni, protekli su bez institucionalne podrške Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske. Ipak, mnogi partneri i prijatelji shvatili su važnost podrške i podizanju zapošljivosti mladih. Podršku Festivalu karijere 2016 dali su Zavod za zapošljavanje RS, Konrad Adenauer Fondacija, Centar za projektni menadžment i preduzetništvo Ekonomskog fakulteta, kao i kompanije – revizorsko-konsultantska kuća EY (Ernst and Young), Coca-Cola HBC B-H, pekara „Manja“, Molson Coors, Marbo i Red Bull.  Nagrade za učesnike na ovogodišnjem Festivalu obezdjedili su agencija Vuković, Isti Twist slatkiši, Narodno pozorište RS, Libra studio i “Živjeti slobodno” (događaj).

 

Poruke i savjeti mladima na FK 2016

U okviru savjetodavnog bloka, mladi su imali priliku razgovarti sa lokalnim i globalnim profesionalcima, predstavnicima vodećih regionalnih i globalnih kompanija, poslodavaca, stručne i akademske zajednice.

Neki od govornika u ovom bloku bili su su Sonja Jovanović – direktor ljudskih resursa u jednoj od četiri najveće globalne revizorsko-konsultantskoj kompanije EY – (regionalna kancelarija u Beogradu), prof. dr Saša Petković, prodekan za nastavu Ekonomskog fakulteta Banja Luka i rukovodilac Centra za projektni menadžment i preduzetništvo, Ivica Penić – marketing stručnjak, Business Development Manager NewMan’s Business Accelerator-a iz  Skoplja,  Saša Trivić – vlasnik Krajina Klasa i predsjednik Unije poslodavaca RS, Mirjana Milovanović – asistent na Banjaluka College-u i direktorica marketinga u Autokući Milovanović i Ranko Petrušić  osnivač Centra za informatički razvoj InfoArs.

SASA

Govoreći o poboljšanju zapošljivosti, produktivnosti i uspjehu u karijeri, govornici su istakli  važnost motivisanosti, obrazovanosti, informisanosti, dobrih komunikacijskih vještina, brendiranja svog rada, ali i mogućnosti da sami sebi stvore radno mjesto.”

“Poslodavac kada zapošljava on kupuje cijeli paket. Sposobnost brzog učenja i stepeni motivacije su definitivno dva najvažnija parametra. Tokom prakse se vidi ko je spreman da uči, da dobije koju informaciju više, ko je voljan i nasmijan. To se odmah prepozna. S druge strane, ljudi koji su zaposleni u kompanijama sa dobrom reputacijom mnogo su cijenjeni na tržištu rada”, rekla je Sonja Jovanović, direktorica ljudskih resursa u kancelaariji Ernst and Young Beograd.

sonja

Marketing stručnjak Ivica Penić, Business Development Manager NewMan’s Business Accelerator-a iz Skoplja, izdvaja mnogo programa i projekata koji povećavaju i pomažu zapošljivost. Njegova je poruka da ima posla, novca i mogućnosti, ali ne za sve, nego samo za one koji su spremni u kratkom vremenu pokazati dobre rezultate. Od svih odlika radnika važnih za budućeg poslodavca, on ističe edukaciju, samoedukaciju i stav prema životu i poslu.

ispred

“Da bi neko postao produktivan u poslu koji radi, treba mu devet do dvanaest mjeseci  rada.. Ako to vrijeme iskoristi tokom posljednje godine školovanja, on je produktivan odmah čim izađe s fakulteta.  Ako firma danas plati 500 evra plate, plus još 300 evra troškova, to znači da ulaže devet hiljada evra prije nego što im radnik bude produktivan. Niko ovdje nema novca za to. Zato  su praksa i praktičan rad na realnim projektima tokom fakulteta izuzetno važni”, ističe Penić.

O suštini onoga što poslodavci cijene, plastičnim primjerima i percepciji poslodavca, govorio je Saša Trivić – potpredsjednik Unije poslodavaca RS i vlasnik Krajina Klasa iz Banje Luke. Njegov stav, kao poslodavca, je da je nije najvažnije šta radnik trenutno zna, nego je li spreman i voljan da uči. Ipak, jasno mu je da u BiH nije realno očekivati da đaci i fakultetlije dolaze sa znanjem koje odmah mogu koristiti.

“Najvažnije je ugrabiti znanje, a onda će doći posao – ako ga tražiš. Džabe ti znanje, ako sjediš kod kuće. Ja najviše volim kad radnik dođe i sam sebi pronađe posao. To je pokazatelj i da njemu posao treba i da je on spreman da uči. Svaki radnik koji ima znanje u bilo kojoj branši ima svoju budućnosti. Svi imaju svoje mjesto na tržištu. Ne treba biti ograničavajući faktor što neko nije završio visoku školu, jer čovjek uči dok je živ. Kroz neki posao, od nižeg radnog mjesta, učenjem se može doći na pozicije o kojima nikad niste sanjali. Mislim da je najbolje prvo zaboraviti da je diploma bitan faktor, i posvetiti se učenju i radu, skupljanju iskustva i produktivnosti. Konkurencija u bilo kom zanimanju u BiH, što se tiče znanja i kvaliteta, uopšte nije velika”, smatra Trivić.

 

Neformalno i formalno obrazovanje – dobitna kombinacija

U sklopu Festivala, učesnici su imali priliku proći i kroz specijalizirane radionice vrhunskih predavača. Radionice koje su organizovane su se, kroz dosadašnja istraživanja i povratne informacije učesnika, pokazale izuzetno važnima u podizanju zapošljivosti mladih.

Program radionice “Upoznaj sebe” ima za cilj da učesnici postanu svjesni svojih različitih osobina i afiniteta, predstave sebe na najbolji način i prihvate druge i međusobnu različitost. Predavači ističu da lični identitet doživljavamo i prepoznajemo sebe i određujemo svoj odnos prema spoljnom svijetu.

upoznaj sebe

Kroz radionicu “Mobilnost – iskustvo koje mijenja život” učesnici su imali priliku čuti iskustva učesnika raznih međunarodnih programa mobilnosti, te njihove savjete o pronalasku odgovarajućeg programa, apliciranju, i korištenju iskustva za dalje usavršavanje i lični razvoj.

radionica

Pored ovih, u obrazovnom bloku organizove su i radionice čiji je cilj mlade pripremiti na izgradnju reputacije i što boljeg položaja na tržištu rada, ali i simulacija razgovora za posao.

“BRENDiraj sebe” je specijalizovana radionica za lično brendiranje, koja uključuje savjete za mlade, predstavljanje alata za unaprijeđenje lične promocije. Radionica predstavlja pomoć pri razvoju organizacionih i društvenih vještina – timskog i istraživačkog rada, prezentacijskih i drugih vještina.

BRENDIRAJ SE

“Za prvi utisak nema druge prilike” simulacija je samog intervjua za posao, kroz koju su mladi imali prilike da saznaju kako da se pripreme za razgovor za posao, kako da predstave sebe i svoje iskustvo. Takođe, naučili su i kako da odgovore na neka nezgodna pitanje, gdje se prave najveće greške. Kroz simulaciju, učesnici su imali priliku biti i na poziciji poslodavca, kako bi pokušali sagledati šta je sve važno na jednom razgovoru za posao.

 

Informacija je najvažniji kapital

U informativnom bloku Festivala predstavljeni su i programi praksi u uglednim kompanijama. Između ostalih, tu su bili predstavnici kompanije Coca-Cola HBC B-H koji su predstavili Coke Summership. Riječ je o programu šestosedmične prakse koji omogućava sticanje iskustva rada na konkretnim projektima kao i interaktivna predavanja i radionice. Na info pultu “Poslovi.ba” učesnici su imali priliku vidjeti kompletnu ponudu trenutnih zaposlenja na ovoj platformi, ali i razgovarati o poslovima koje nudi sama platforma.

COCE SUMMERSHIP

Predstavljena je i trenutna ponuda praksi i stipendija Fondacije Konrad Adenauer Stiftung – KAS BiH. Učesnici su imali priliku razgovarati sa predstavnicima KAS BiH i o pripravničkom stažu u Parlamentarnoj skupštini BiH.

KAS

Jedna od učesnica brojnih projekata mobilnosti je i banjalučanka Gorana Sekulić, stipendistkinja fondacije KAS BiH. Ona pored mobilnosti, veoma važnim smatra i usavršavanje. Prema njenom mišljenju, stipendiju u BiH nije teško dobiti ukoliko se ispuni nekoliko uslova.

“Stipendiju je i lako i teško dobiti. Jednostavno je dobiti ako se prijavite za stipendiju vani, jer ima malo aplikanata. Ako se prijavljutete za stipendiju ovdje, tu već imate veću konkurenciju. Ja bih sugerisala da mladi budu aktivni, jer nekad ocjene nisu ni blizu važne koliko vaša želja da ostvarite cilj koji ste naumili – konkretno, dobijete stipendiju. Mobilnost mladih u BiH postoji – to je stvar koja će vam proširiti horizonte i učiniti da vaš svijet nije ograničen u BiH. KAS ima dva programa mobilnost- jedan je praksa u Parlamentarnoj skupštini BiH koja će trajati godinu dana. Drugi program je stipendija za studijske boravke u Njemačkoj.

Pored mobilnosti mladih, Sekulić vrlo bitnim smatra i spremnost da se prihvati da znanje nije konačno i da se uvijek traže novi izazovi. Ne misli da se dovoljno govori o mladima i njihovim prilikama za zaposlenje.

„Moglo bi se veoma više govoriti. Smatram da mladima treba pružiti mnogo više prilika. Kada je u pitanju zaposlenje ili pokretanje neke ideje za posao, veoma je važno pristupiti joj iz više uglova. Ako imate neku dobru ideju, bitno je da je podijelite s nekim. Mislim da i Centar za razvoj karijere može biti neki inkubator ideja, i može pomoći da sagledate svoju ideju iz više uglova. Odnosno, pomoći vam da vidite da li vaša ideja ‘zaslužuje’ realizaciju.“

Takođe, portal za oglašavanje radnih mjesta Poslovi.ba je putem svog info pulta i kroz prezentacije predstavio trenutno raspoloživa radna mjesta kao i upoznao učesnike o kretanjima na tržištu rada u našoj zemlji.

ucesnici sertifikati

Od studentske inicijative, zahvaljujući šestogodišnjem iskustvu i angažmanu, CERK je postao  nezaobilazan informativno-savjetodavni alat i servis za podizanje zapošljivosti srednjoškolaca,  studenata i mladih Banjaluke. To dokazuje i činjenica da je dosadašnje događaje posjetilo preko 5000 mladih, od kojih je preko 3000 direktno koristilo savjetodavne, edukativne i informativne usluge CERK-a. Festival karijere je upravo to – spoj savjetodavnih, edukativnih i informativnih sadržaja.

CERK TIM

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.