DA LI BISTE HTJELI ČITATI BRŽE?

Mnogi od nas kada čitaju, naročito one tekstove koji nam nisu pretjerano interesantni, često pomisle kako bi voljeli da to mogu uraditi brže. U nastavku vam donosimo savjete kako da vaše čitanje ubrzate, a da ne izgubite njegovu efikasnost.

Pročitajte knjigu kao što sportistika trči trku: sa fokusom, namjerom i brzinom. Ambasador čitanja i autor bestselera, Abby Marks Beale, razvio je strategije brzog čitanja koje će vam pomoći da istrčite maratone i vidite čitanje na drugačiji način. Ako želite naučiti brže čitati, počnite s razbijanjem loših navika, a zatim isprobajte nove tehnike za poboljšanje učinkovitosti čitanja i zadržavanja informacija. Brzo čitanje nije samo vještina povećavanja svojih riječi u minuti, već podstiče rast samopouzdanja i živiot s više namjere. 

Brzo čitanje započinje prije nego što počnete čitati.

Budite selektivni i prilagodite se svojoj namjeri.

Prije nego što izvučete knjigu s polica ili otvorite članak u časopisu, zapitajte se: zašto ovo čitam? Zašto su mi potrebne ove informacije? Ova pauza za razmišljanje nadamo se da će vam pomoći da izbacite svo nepotrebno štivo koje bi vam inače oduzelo vrijeme.

Ne treba da nam bude previše udobno

Ako se morate fokusirati, pristupite čitanju kao radnom zadatku. Ušuškati se u krevetu uz šolju čaja i paket markera nije dobra opcija. Vaše okruženje za čitanje mora podsticati koncentraciju: sjedite u mirnom prostoru daleko od ometanja. Otiđite u čitaonicu ili na neko mjesto udaljeno od kancelarijskog stola kako ne biste rizikovali da vas prekidaju e-mailovi, kolege i telefonski pozivi. 

Pregled podataka.

Kad trebate pročitati dug dosadan dokument, riješite ga s malo pripreme. Slomite zvijer: pročitajte naslove poglavlja, podnaslove i zatim prvi red svakog odlomka. Ovo će vam pružiti odličan pregled tako da možete preskočiti nevažne dijelove i donijeti ispravne odluke o tome što biste trebali pročitati. Pregled i priprema izdvajaju značajnih 40 posto ključnih informacija u materijalu. Vježbajte unaprijed pregledanje i odmah ćete početi filtrirati nepotreban tekst i brže čitati dokumente i knjige. Brzo čitanje nije samo vještina, to je misaoni proces koji počinje prije nego što uopšte pogledate stranicu.

Kako ne pročitati svaku riječ

Skoncentrišite se na ključne riječi

Ne trebate čitati cijelu rečenicu da biste razumjeli značenje. Ključne riječi obično su duže od tri slova i sadrže sve potrebne informacije. Na primjer, “kunić je grickao mrkvu.”

Isprobajte metod uvlačenja

Trenirajte svoj periferni vid ovom popularnom tehnikom za brže čitanje. Skoncentrišite pogled na srednji dio rečenice, otprilike pola inča od početka i kraja reda. U početku se to može činiti vrlo neprirodnim, tako da možete dodati neke stabilizatore crtanjem nekoliko crta olovke niz stranicu kao vodiče. Počet ćete osjećati kako vaš pogled upija cijelu frazu iako se vaše oči koncentrišu na srednji dio riječi u rečenici.

Zaustavite subvokalizovanje

Subvokalizovanje je kada nenamjerno izgovarate naglas i promrmljate riječi koje čitate. Značajno usporava vaše čitanje, jer je misao brža od riječi. Da biste prevladali subvokalizovanje možete uspostaviti ritam žvakanjem žvake. Ritam te radnje podstaći će vaš ritam čitanja i spriječiti vas da svaku riječ pretvorite u zvuk. 

Koristite prst kao vodič. 

Naše su oči prirodno privučene kretnji, tako da će vaš pogled juriti prstom po stranici. Vodite prstom brzim tempom u cik-cak formaciji. To će vas spriječiti da subvokalizujete svaku riječ i učiniće vas bržim čitaocem.

Isprobajte čarobni trik s bijelom karticom.

U školi su vas možda naučili da bijeli karton stavljate ispod reda koji čitate. Ova je metoda dobra za djecu koja se trebaju vratiti i provjeriti novi vokabular. Sakrivajući rečenice koje dolaze, efikasno gradiš zid na svom putu i usporavaš sebe. Kompetentni odrasli čitaoci trebaju imati samopouzdanje da ne trebaju dvaput provjeravati svaku drugu riječ. Izvršite jednostavno prilagođavanje postavljanjem bijelog kartona iznad reda koji čitate, pokrivajući tek pročitane rečenice. To uklanja regresiju i potiče samopouzdanje, gurajući vas naprijed prema dole po stranici.

Brzina zahtijeva fokus.

Kada hodate imate vremena za razgovor, sanjarenje i pisanje SMS poruke. Sve ove dodatne akcije razdvajaju vašu pažnju. Trčanje, međutim, zahtijeva da odbacite sve distrakcije. Brzinsko čitanje je poput trčanja: tjeranje sebe da idete brže povećava fokus i potiče vas da više vjerujete sebi. 

Kako brzo čitati i zadržavati podatke

Vodite bilješke.

U školi su nam svi rekli milijun puta, ali u radnom svijetu lako je zaboraviti pokupiti olovku. Ovo je klasična situacija: prvi je dan vašeg novog posla, a rukovodilac ljudskih resursa vam daje priručnik za zdravlje i sigurnost od 150 stranica koje treba da pročitate. Želite to brzo proći, ali dugo je i dosadno, a živci prvog dana ometaju vašu koncentraciju. Upotrijebite gore opisane tehnike brzog čitanja i pribilježite nekoliko napomena kako biste imali šta reći kasnije.

Pauze poboljšavaju fokus.

Studije pokazuju da se ljudi koncentrišu na maksimum dvadeset minuta. Za uspješno čitanje i zadržavanje svih važnih materijala trebali biste imati kratke desetominutne pauze po svakih dvadeset do trideset minuta fokusiranog rada.