BUDI BOLJI FREELANCER UZ OVE ALATKE

Izabrati put freelancer-a nosi mnogo dobrih i uzbudljivih stvari. Međutim problem organizacije je jedan od najčešće isticanih od strane freelancer-a. U nastavku vam donosimo alatke koje će ti pomoći da budeš organizovaniji i uspješniji freelancer.

 1. Ustajanje

Rano jutro je najpogodnije za rad, jer su tada naša koncentracija i usredsređenost na najvišem nivou. Zato, za zvuk alarma odaberite pjesmu koju volite (i mijenjajte je s vremena na vrijeme). Potrudite se da se ne razvlačite, ustanite, podignite roletne ili rasklonite zavjese, kako bi svjetlost mogla da uđe u vašu sobu.

Dodatna pomoć može biti aplikacija kao što je Sleep Cycle, koja otpočinje fazu buđenja 20 minuta prije vremena za buđenje. Zatim, na osnovu vaših pokreta i zvukova, određuju kada je vaš san „najlakši“ i budi vas. Kada se probudite u ovoj fazi, nećete imati potrebu za odlaganjem alarma. 🙂

 2. Planiranje dana

Kada ustanemo, obično se osjećamo preopterećeno i pomalo uplašeno pred zadacima koji nas očekuju. Zato je dobro planirati zadatke dan ranije. Pridržavanje rasporeda je na početku teško, ali kada uđete u štos, shvatićete koliko se osjećate bolje i imate više vremena za sebe. 🙂

Jedna od aplikacija koje vam mogu pomoći u planiranju je Asana. Preko nje, ne samo da ćete moći da planirate svoje obaveze, nego ćete se bolje organizovati i ukoliko radite u timu – svako će imati svoj zadatak i biti odgovoran za njega. Po svršenom dijelu posla, dobićete obavještenje o tome, osećaćete se dobro i imaćete na jednom mjestu definisano koliko vam je još posla preostalo.

3. Organizacija vremena

Jedno istraživanje je pokazalo da je prosječan kancelarijski radnik produktivan 2h i 53 minuta u toku jednog radnog dana (8h). Kao freelancer, sami ste odgovorni za poštovanje rokova i planiranje posla. Aplikacija Toggl vam može pomoći u tome! Naime, ona omogućava da snimite vrijeme provedeno pri obavljanju određenih zadataka, a na kraju dana ili mjeseca, znaćete koliko ste vremena posvetili određenom projektu.

4. Zadržite fokus

U moru informacija, danas smo skloniji nego ikada rasipanju pažnje i odlaganju obaveza. Nekada je prosto zanimljivije gledati simpatične video snimke kuca i maca, nego završavati svoje zadatke. 🙂 RescueTime je korisna alatka za upravljanje vremenom. Kod ove aplikacije je najbolje što ona automatski beleži vreme koje potrošite na različitim aplikacijama. Takođe, nudi i režim koji vam pomaže da održite fokus i blokira sve sadržaje koji vam u tome odmažu.

5. Razgibajte se

Dugo sjedenje neminovno utiče na vaše zdravlje. Ljekari savjetuju da radnici u kancelarijama prave pauze u redovnim vremenskim intervalima i odrade par jednostavnih vježbi razgibavanja. Neke od današnjih aplikacija vam mogu pomoći da prekinete posao i protegnete se, i da se isto tako vratite poslu, orniji za rad. Jedna od njih je Standup, zahvaljujući kojoj možete redovno praviti pauze i provjeriti koliko ste dugo stajali, i ona vam nakon sedam dana podnosi izveštaj o (ne)kretanju. Korisno, zar ne?

6. Izrada faktura/računa

Finansijski aspekt je kod honorarnih poslova možda najkomplikovaniji. Morate uzeti u obzir mnogo mogućnosti i biti brzi kada je u pitanju knjigovodstvo.

Faktura je dokument koji se šalje poslodavcu kako bi se naplatila usluga. Ona sadrži detaljan obračun usluga i uslove plaćanja.

Za osnovne račune, može vam koristiti Invoice Simple aplikacija, Google Sheets, kao i mnoštvo jednostavnih šablona faktura koje možete besplatno preuzeti na Internetu.

7. Pratite sopstveni napredak

Ono što su nekad radili samo tinejdžeri, danas rade najozbiljniji ljudi sveta. Dnevno praćenje napretka, zapisivanje misli i želja, planova za budućnosti i svega ostalog što nam je na pameti, postalo je trend za koji svi kažu da donosi vrhunske rezultate. Ima jako mnogo aplikacija koje služe za vođenje dnevnika, a naš izbor je Diarium.

*izbor aplikacija sa honorarci.rs