OVIH 15 PROGRAMSKIH JEZIKA JE NAJPLAĆENIJE, A MOŽETE IH NAUČITI BESPLATNO

Prema istraživanju veb zajednice HackerRank koje je uključilo 116 000 developera iz 192 zemlje, ovih 15 programskih jezika je najplaćenije, uz prosječnu zaradu od 54 491$ godišnje. Pogledajte koji su to jezici i kako da ih besplatno naučite.

Nakon završenog trećeg godišnjeg istraživanja u organizaciji veb zajednice HackerRank preko 116.000 developera iz 192 zemlje podelilo je svoje iskustvo o kvalitetu i plaćenosti poslovnih rola koje trenutno imaju. Istraživanje je rezultiralo listom od 15 najplaćenijih programskih jezika, raspoređenih u odnosu na prosečnu zaradu developera na globalnom nivou koja, prema istraživanju Hacker Ranka, iznosi oko 54.491$.

U okviru liste pronaći ćete i linkove za svaki od navedenih jezika gde možete besplatno početi s učenjem. Listu je priredio Business Insider.

C++, zarada: 55.363$

U ovom trenutku možete ga učiti putem Udemy kursa i na Udacity-ju. Ukoliko vaš izbor bude Udacity biće vam potrebno malo predznanja o kodiranju, dok za prvi kurs ono nije neophodno.

JavaScript, zarada: 55.690$

Ako uporedimo sa prosečnom zaradom, ova zarada veća je za 2.2 odsto. JavaScript je na raspolaganju za učenje putem YouTube tutorijala, kursa na Codecademy i na sajtu Learn JS, gde je u ponudi i interaktivni tutorijal.

Python, zarada: 56.670$

Potpuni početnici imaju priliku da uče pomoću dva vrlo korisna YouTube tutorijala, na kanalu jednog od bivših Google developera, i na već pomenutom kanalu „Programiranje sa Mosh-om”. I Udemy ima u svojoj ponudi uvodni kurs.

TypeScript, zarada: 57.433$

U poređenju sa prosečnom zaradom ovaj iznos je veći za 5.4 odsto. TypeScript može da se nauči putem kurseva na FreeCodeCamp-u i KoderHQ-u.

Kotlin, zarada: 58.196$

Uz malo predznanja, poznavanje Kotlina može da se produbi na Kotlinlang-u, a ako ipak počinjete od nule pogledajte ovaj YouTube tutorijal.

C#, zarada: 58.469$

U ponudi su tri mesta na kojim možete pronaći kurseve koji će vam pomoći da savladate osnove ovog jezika: Codeasy ima svoj kurs, i dva YouTube tutorijala, u trajanju od sat vremena i četiri i po sata.

Prolog, zarada: 60.000$

Poznavaoci Prologa u proseku zarađuju 60.648$, iznos veći za 11.3 odsto od prosečne zarade. Za sticanje osnova Prologa predlažemo da posetite jedan od ova dva veb sajta.

R, zarada: 61.629$

Dva dobra mesta za učenje ovog programskog jezika su tutorijal Edureka! i Codecademy.

Pascal, zarada: 62.773$

Od svih ispitanika, oni koji rade u Pascalu zarađuju za 15.2 odsto više od prosečne zarade. Udemy naplaćuje svoj kurs 12$, ali postoji i veb sajt sa besplatnim početnim tutorijalom.

Swift, zarada: 65.171$

Program možete naučiti putem tutorijala FreeCodeCamp-a i besplatne kolekcije Hacking with Swift.

Objective-C, zarada: 66.697$

Ukoliko su u svom profesionalnom angažmanu naveli upotrebu Objective-C ispitanici su u grupi čija je prosečna zarada za 22.4 odsto veća od prosečne zarade. Objective-C je dostupan za učenje na Udacity-ju i Tutorials Point-u.

Ruby, zarada: 72.146$

Ovaj programski jezik možete savladati putem Codecademy-ja i Free Code Camp-a.

Go, zarada: 72.621$

Interesantno je da je na ovoj listi Go kotiran skoro identično kao i na listi godišnjeg istraživanja Stack Overflow-a, gde je izračunato da je vrednovan isto koliko i Rust, sa medijalnom zaradom od 74.000$. Go možete naučiti uz ovu e-knjigututorijal i na Udemy-ju gde je cena kursa 12$.

Scala, zarada: 77.159$

Scala je na istom mestu kao i prema istraživanju Stack Overflowa. U odnosu na prosečnu zaradu veća je za 41.6 odsto. Scala je besplatno dostupna za učenje na CognitiveClass-u i Scala-Exercises.

Perl, zarada: 84.025$

Program koji je na trećem mestu prema nezadovoljstvu ispitanika Stack Overflowa i za koji se 71 odsto tamošnjih korisnika izjašnjava da prestaje da ga koristi, začuđujuće je i u tom istraživanju najplaćeniji, kada se uporede medijalne zarade. 

U poređenju sa prosečnom zaradom developera na globalnom nivou, veća je za 54.2 odsto. Perl možete naučiti uz Perl for NewbiesTutorialsPoint i Learn-Perl.

Svi naši dosadašnji predlozi i dalje su aktuelni, stoga predlažemo da ponovo pogledate šta bi vam moglo biti zanimljivo od kurseva koje nudi 6 priznatih obrazovnih institucija u oblasti računarskih mreža, 450 besplatnih kurseva elitnih američkih univerziteta, ili pronađite odgovarajuću literaturu među 400 besplatnih udžbenika koje je otključao jedan vodeći svetski izdavač. Jedna od najnovijih inicijativa je 10 besplatnih kurseva priznatih institucija, među kojima su i Harvard i Microsoft, a tu su i već čuveni kursevi Coursere.

Izvor: startit.rs