STIPENDIJE ZA STUDIJE KNJIŽEVNOSTI U NJEMAČKOJ

Univerzitet u Minsteru (Njemačka) nudi stipendije studentima književnosti. Stipendija se dodjeljuje od 1. oktobra 2019. za doktorske studije književnosti na Diplomskoj školi književne prakse i finansirana je od strane DAAD.

Četvorogodišnja stipendija je dio stipendijskog programa diplomske škole koji finansira Njemačka akademska služba za razmjenu – Deutscher Akademischer Austauschdienst (DAAD).
Program se fokusira na tri glavne istraživačke oblasti:
– književnost, kultura i društvo.
– teorije književnosti i kulture.
– studije književnosti i kulture i profesionalni svijet.
Oblasti studija su: engleske/američke studije, arapske/islamske studije, baltičke studije, književne studije, njemačke studije, studije poređenja, latinske/filološke studije, srednjevjekovne/latinske studije, holandske studije, skandinavske studije, romanske studije (glavne oblasti: francuska, španska i italijanska književnost), sinologija i slavistika.

Za prijavu je potrebno da imate master diplomu za književnost, da znate engleski, njemački i eventualno još jedan strani jezik. Kandidati ne smiju prethodno boraviti u Njemačkoj u posljednjih 15 mjeseci.N

Prvi korak za prijavljivanje je da preko linka pošaljete sljedeće: motivacino pismo, CV, kopiju master diplome, sertifikat za engleski, njemački ili drugi jezik, prijedlog projekta od oko 10 strana (značaj teme, ciljevi i metodologija) kao i bibliografiju, zatim dva pisma preporuke, pismo u kome navodite o mogućem ostanku/studijama u inostranstvu na jednu godinu. Drugi korak je lični intervju sa GSPoL-om. Treći korak je kandidatura za DAAD i standardna prijavna procedura.

Rok za prijavu je 31. maj 2019.
Detaljnije na: https://www.uni-muenster.de/…/bewerben/DAADStipendien.html