NJEMAČKE STIPENDIJE ZA STUDIJE IZ OBLASTI ZAŠTOTE ŽIVOTNE SREDINE

Deutsche Bundesstiftung Umwelt (Njemačka federalna fondacija za zaštitu životne sredine) otvorila je konkurs za dodjelu stipendije za studije iz oblasti zaštite životne sredine i očuvanje prirode u Njemačkoj.

Visokokvalifikovani diplomci svih disciplina iz zemalja Centralne i Istočne Evrope se mogu prijaviti. DBU stipendije pokrivaju boravak u trajanju od 6 do 12 mjeseci na njemačkim ustanovama domaćinima (univerziteti, istraživački instituti, kompanije, agencije za zašitu okoline i očuvanje prirode, NVO, i sl.)

Mjesečna stipendija iznosi 1.250 evra, a uključuje i zdravstveno osiguranje, osiguranje od odgovornosti i osiguranje od posljedica nesrećnog slučaja. Osim toga u ponudi su seminari, intenzivni kurs njemačkog jezika, učešće na konferencijama, ljetnim akademijama i drugim događajima.
Više informacija nalazi se u prilozima (PRILOG 1, PRILOG 2), kao i na veb stranici https://www.dbu.de/stipendien_international

Krajnji rok za prijave je 1. avgust 2019. godine. Intervjui za odabir kandidata održaće se u septembru 2019. godine, a sam program počinje u februaru 2020. godine.