KAKO PRETVORITI STRAST U KARIJERU?

“Nađi posao koji uživaš raditi, i nećeš morati da radiš ni dan do kraja života”. Ovaj citat Marka Tvena postao je široko poznat jer je velikoj većini nas idealan posao onaj koji se tiče stvari čiji smo strastveni ljubitelji. No, kako se zapravo strast pretvara u karijeru?

Priča počinje sa dr. Stivenom Tomlinsonom koji je bio na prekretnici i pokušavao da donose izuzetno značajne odluke za svoju budućnost. Imao je više strasti, ali to nije bilo dovoljno. Htio je da na nekoj od njih gradi karijeru.

Zato se obratio svom mentoru, profesoru Vilu Spongu. “Volim biznis, volim ekonomiju, ali veoma volim i pozorište” rekao je Tomlinson. “Šta bi bilo pametno da izabrem za karijeru?” Profesor mu je rekao da je to najgluplje pitanje koje mu je iko postavio. Tomlinson je ostao zbunjen.

Ne odbacuj ništa!” rekao mu je profesor. To je bio njegov glavni savjet, a zatim je nastavio:” Govoriš mi da imaš tri stvari za koje si strastveno zainteresovan, a onda hoćeš od mene da ti kažem kako da biraš i koje dvije da odbaciš, da bi mogao da osloniš svoju karijeru na onu koja ostane. To ne funkcioniše tako!” Profesor mu je rekao da ovdje donosi životnu odluku i da mora misliti na život u cjelini, a ne samo na posao.

Moraš naći način kako da zadržiš sve tri i spojiš ih u jedno. Samo tako ćeš od svojih strasti napraviti karijeru i posao koji ćete učiniti srećnim i ispunjenim. “Ono što treba da radiš jeste da izdvojiš dva sata sedmično u kojima češ se cijelim svojim bićem posvetiti svojim strastima. Omogućiti im da razgovaraju jedna sa drugom. Predaj im se i diši duboko. Onda ćeš lako doći do spoja koji je samo tvoj, jedinstven, i koji će ti u potpunosti odgovarati.”