KAKO ODRŽATI PRODUKTIVNOST I NAKON BESANE NOĆI

0
144

Besane noći, bez obzira na to šta im je uzrok, djeluje otežavajuće kada dođemo na radno mjesto. No, uz nekoliko trikova, naše performanse na poslu ne moraju biti značajno umanjene.

Nedostatak sna u dužem razdoblju uzrok je depresije, srčanih bolesti i visokog krvnog pritiska. Ako se javlja periodično, budite sigurni da će dan nakon besane noći biti ispunjen umorom, manjkom pažnje i razdražljivošću.
Hronični poremećaj sna zahtijeva posjetu doktoru jer poslovni sastanci i mnogobrojne obaveze ne mogu čekati. U nastavku teksta saznajte kako preživjeti radni dan iako je za vama noć bez sna.

Ne uzimajte previše kafe

Možda bi u kriznim trenucima kofein bio spas, ali to neće ublažiti umor čak i kada vas šoljica kafe dobro razbudi. Manjak kvalitetnog sna dovodi do dehidratacije organizma, umora i nedostatka koncentracije. Pića koja sadrže kofein utječu da tijelo brzo proizvodi urin pa samim tim gubimo značajnu količinu vode.
Suplementi i energetska pića pružaju potrebnu energiju, ali to nije dugoročno rješenje. Pojedine studije dokazuju da čak mogu uspavati čovjeka. Najbolji je lijek protiv umora čaša vode.

Doručkujte kašu od žitarica

Umjesto da preskočite doručak, kaša od žitarica obrok je koji vam pomaže da barem djelimično nadoknadite izgubljenu energiju.
„Važno je da ne preskačete obroke, a zdrava hrana pomaže da se suočite i s najvećim naporima na poslu. Kaša od žitarica, integralna hrana, orašasti plodovi i sjemenke nadoknadit će izgubljenu energiju“, objašnjava za HuffPost nutricionistica Charlotte Stirling-Reed.

Budite u pokretu

„Zvuči nelogično, ali odlazak na posao pješice ili jutarnja joga, ublažiće štetu koju je stvorila nesanica“, objašnjava profesor i osnivač Britanskog društva za spavanje Chris Alford.
Ako vam se jutarnje vježbanje učini previše napornim, obavezno izađite na stanku za doručak.
„Vježbanje i svjetlost pomažu nam da se razbudimo. Prisutnost sunčevih zraka zaustaviće mehanizme za podsticanje sna i natjeraće vas da se probudite“, objašnjava profesor Alford.

Razgovarajte s ljudima iz kancelarije

Umjesto da ostatak dana provedete usamljeni u nekom kutku ureda, odmah započnite razgovor s kolegom.
„Umor stvara dosadu, a razgovor s kolegama, bila to i rasprava, može pomoći da se razbudimo i pokrenemo svoje misli“,  navodi profesor Alford i upozorava da umorni ljudi mogu biti prilično razdražljivi. Izazovne rasprave i teške argumente trebalo bi izbjegavati. „Centri za kontrolu ponašanja u mozgu najčešće stradaju usljed nesanice, a rezultat znate“, dodaje Alford.

Podijelite radni dan na manje cjeline

Pomisao na brojne obaveze često nas obeshrabri. Umjesto toga, pokušajte se koncentrisati na nagradu kojom ćete obradovati sebe kada sve bude gotovo.
„Podijelite posao na radne zadatke i izbjegavajte kampanjske poduhvate, posebno nakon neprospavane noći. Tako će i posao biti zanimljiviji. Čestitajte sebi na svakom ostvarenom prolaznom cilju“, savjetuje Alford.
Predveče, priredite sebi toplu kupku i ukusan mliječni napitak. To će vam napokon pomoći da bezbrižno utonete u carstvo snova.

Izvor: posao.ba

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.