Održano finale TECH2girls takmičenja!

0
1115

U periodu od 8. do 10.septembra 2017. godine u Hotelu „Tesla-bar&rooms“ uz pokroviteljstvo Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini održano je veliko finale takmičenja „TECH2girls Challenge“.

„TECH2girls Challenge“ se održao po 1. put u Bosni i Hercegovini. Započeto u junu 2017. godine, ovo takmičenje namijenjeno je djevojkama i mladim ženama iz Bosne i Hercegovine,  starosti između 18 i 25 godina koje su zainteresovane za informacione tehnologije, programiranje, digitalni marketing, social media i srodne oblasti. Ukupno 16 učesnica grupisanih u 4 tima (Banja Luka-Bihać; Mostar; Bijeljina-Tuzla; Sarajevo- Istočno Sarajevo) sa mentorkom iz oblasti tech svijeta: Nina Kremenović (Lanaco, Banja Luka); Meliha Gekić Lerić (INTERA tehnološki park, Mostar); Majda Mujanović Babović (Ekonomski fakultet, Tuzla); Tanja Madžarević (freelancer iz oblasti tech preduzetništva, Sarajevo/Tuzla), radile su  na  društveno odgovornim rješenjima na 4 teme:

  1. TECH2GIRLS i obrazovanje (tim Bijeljina- Tuzla)– na koji način kreirati rješenja u formalnom i neformalnom obrazovanju za IT struku, sa naglaskom na obrazovanje djevojaka u toj oblasti sa ciljem povećanja djevojaka u tech svijetu ali i unaprijeđenju znanja onih koje su već dio tog svijeta;
  2. TECH2GIRLS i zapošljivost (Tim Mostar) – kreirati rješenje na koji način se može unaprijediti zapošljivost tech djevojaka kao da li same tech djevojke mogu ponuditi neka rješenja za taj isti problem;
  3. TECH2GIRLS i preduzetništvo (Tim Sarajevo- Istočno Sarajevo) – na koji način podstaći tech djevojke na preduzetništvo, kako im olakšati registraciju preduzeća kao i freelance rad;
  4. TECH2GIRLS PR kampanja (Tim Banja Luka- Bihać) – osmisliti savremenu PR kampanju na temu „Djevojke i mlade žene u tech svijetu“ koristeći digitalni marketing, social media i slične alate.

Timovi su kroz 30-minutne multimedijalne prezentacije predstavili svoj 3 mjesečni rad, sprovedene analize, istraživanja, ankete.

Ocjenjivao ih je tročlani žiri u sastavu: Milana Tarlać, menadžer ljudskih resursa u vodećoj banjalučkoj IT kompaniji BRAVO studio d.o.o.; Dragana Preradović, master inžinjer IT-a, viši asistent iz Poslovne informatike na Ekonomskom fakultetu Banja Luka i Gregor Carinšek, saradnik na Institutu za inovaciju i razvoj pri Univerzitetu u Ljubljani, Slovenija.

Tokom finalnog vijećanja žirija, u revijalnom dijelu motivacioni govor na temu: “Značaj žena u tech biznisu“ održala je Maja Miljević, preduzetnica i osnivač „Zdrave logike“ te menadžer u IT kompaniji „Asioso“.

Žiri je bio jednoglasan kad su u pitanju rangiranja timova.

Prvu nagradu dodijelili su timu Tuzla-Bijeljina koji čine: Alisa Imamović, Adna Šaković, Ružica Ostojić i Jasena Salkić. Njihov tim je najdetaljnije uradio idejno rješenje i  najuspješnije predstavio svoju temu TECH2girls i obrazovanje i tako osvojio jednokratnu stipendiju od 1600,00 KM od zlatnog partnera projekta, kompanije BRAVO studio i logističku 6-mjesečnu podršku Centra za razvoj karijere tokom vođenja portala „Tech2girls“.

Nagradu za najbolje istraživanje dobio je tim Sarajevo-Istočno Sarajevo i tako osvojio vrijedne developerske pakete kompanije „Teleklik“ i poklon bon za kancelarijski materijal.

Nagradu za najbolju prezentaciju dobio je tim Mostar i tako osvojio direktnu selekciju na Start up Akademiju INTERA tehnološkog parka.

Nagradu za najkreativnije rješenje otišla je u ruke tima Banja Luka-Bihać. Osvojili su vrijedne obuke Inovacionog centra Banja Luka i InfoArs informatičke akademije, koje će iskoristiti za sticanje novih znanja i unaprijeđenje postojećih.

Individualne nagrade za posebno zalaganje tokom rada na projektu dobile su Nikolina Bulović (tim Banja Luka-Bihać), kojoj je uručena nagrada Zdrave Logike i Alisa Imamović (tim Tuzla-Bijeljina) kojoj je uručen developerski paket  „Teleklik“ kompanije.

Članice pobjedničkog tima istakle su zadovoljstvo plasmanom i to da se rad, trud, zalaganje i zajednička saradnja na kraju isplatila, te kako planiraju nastaviti dalji rad na projektu TECH2Girls.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.