Praksa u kompanijama – iskustva iz Hidroinženjeringa

0

Kompanija Hidroinženjering&Economic d.o.o. mladima pruža mogućnost sticanja radnog iskustva kroz program praksi kojeg organizuju. U nastavku prenosimo iskustva učesnika ovog programa: Ognjena i Duške.

U moru odluka koje jedan mlad covjek mora da donese, odluka o obrazovanju i izboru zanimanja, jedna je od najvažnijih. Pored toga, suočeni samo i sa činjenicom da nam tržište ne nudi mnogo mogućnosti za učenje i sticanje iskustva i u skladu sa tim naša očekivanja su na niskom nivou. Veoma je teško doći, kako do posla, tako i do prakse, te se obavještenja o programima prakse mogu posmatrati kao statističke greške našeg tržišta rada.

Obavještenje da će Hidroinženjering & Economic organizovati praksu pod nazivom „Dođi, uči i zaposli se“ imala je snažan odjek. Kako nam se takve prilike nude rijetko, broj prijavljenih kandidata bio je poprilično velik. Ponudilo nam se nešto „neobično“ i svi smo imali velika očekivanja, ali i sumnje da će ovo biti još jedna praksa na kojoj će studenti i diplomci da kuvaju kafe, slažu registratore i javljaju se na telefon. Kao praktikant, mogu da kažem, da naše sumnje nisu bile opravdane, već da su naša očekivanja ispunjena.

Program prakse traje tri mjeseca i u tom periodu imamo priliku da učimo i radimo u više sektora i da se suočavamo sa realnim ekonomskim i operativnim izazovima kroz koje prolazi jedna organizacija. U sklopu programa uključeni smo u poslove nabavke, prodaje i računovodstva, učestvujemo u grupnim i individualnim projektima, pripremi tenderske dokumentacije i istraživanjima nabavnog i prodajnog tržišta. Ostvarujemo direktan kontakt sa dobavljačima i kupcima što je za sve nas  veoma značajno iskustvo.

Još jedna dobra strana prakse su i periodična testiranja koja vas „tjeraju“ da pokažete koliko ste naučili i napredovali. Mi, koji smo navikli na testiranja u školskom sistemu, isprva istim pristupamo sa tremom i zabrinutošću. Ali već nakon kratkog vremena shvatamo da nam je pristup pogrešan i da treba na to da gledamo kao na šansu da pokažemo koliko novih stvari smo naučili i koliko smo napredovali. Daju nam i mogućnost da sagledamo naše slabosti i vidimo na šta treba da obratimo više pažnje. Traže od nas da pokažemo koliko smo odgovorni i da ispoštujemo rokove.

Program prakse je dinamičan i radni dan prođe veoma brzo. U naše učenje, upoznavanje sa organizacijom i ocjenjivanje uključeno je više zaposlenih. Zaposleni su prijatni, odnose se prema nama sa poštovanjem i ne gledaju nas kao „uljeze“. Nakon prvog mjeseca mogu da kažem da je ovo prilka koju ne treba propustiti i da sa nestrpljenjem očekujem nove zadatke.

Pozvala bih poslodavce u Bosni i Hercegovini da razmisle o sličnim programima i pruže mladim ljudima šansu da steknu iskustvo. U tom procesu mogu im omogućiti bolju poziciju na tržištu rada, a sebi oblikovati kvalitetnog radnika koji će donijeti višestruke koristi u organizaciju.

Duška Opačić, Student Ekonomskog fakulteta

Veliki broj konkursa za posao počinje rečenicom: „Traži se radnik sa iskustvom“ ili „Potreban radnik sa iskustvom“, međutim, mnogo je mladih ljudi koji nemaju iskustva, a traže zaposlenje, te nas ovakvi oglasi u startu diskvalifikuju i obeshrabre. U moru ovakvih oglasa ja sam naišao na konkurs koji nam pruža upravo to što se najviše traži, a to je ISKUSTVO, to je bio konkurs firme Hidroinženjering i Economic d.o.o. pod nazivom „Dođi, uči i zaposli se“.

Poučen prijašnjim iskustvima, kako vlastitim tako i iskustvima prijatelja, nisam mnogo očekivao od ovog konkursa, ali ipak nisam želio da odustanem i aplicirao sam. Nedugo nakon toga dobio sam e-mail u kome sam pozvan na informativni razgovor u Tehno Centar u Glamočanima. Prva pomisao bila mi je: „Daleko je to, ne isplati mi se ići“, ali sam shvatio da je to samo izgovor i odlučio sam se da odem. Na informativnom razgovoru smo se upoznali sa radom Hidroinženjeringa, te sa planom i programom naše prakse. Odmah tu sam shvatio da je riječ o profesionalnom osoblju koje je spremno da pomogne mladim ljudima u sticanju prakse, ali i da pronađu i zaposle one ljude koji su spemni da uče i rade i na taj način doprinesu cijelom kolektivu. Nakon informativnog razgovora bio sam ubjeđen da je ova praksa upravo to što je želim, te sam dogovorio termin za intervju nakon koga sam i dobio praksu.

Osnovna djelatnost Hidroinženjeringa je trgovina vodomaterijalom, ali i trgovina elektromaterijalom, keramičkim pločicama i fasadnim programom. Na prvu mene, kao studenta Ekonomskog fakulteta tu je malo šta privlačilo, ali budući da mi je otac vodoinstalater, imao sam neka predznanja o vodomaterijalu. Međutim, nakon nekoliko dana sve je počelo da me zanima i zajedno sa kolegama, koji su takođe dobili praksu, krenuo sam u istraživanje skladišta koje broji više od deset hiljada (10.000) artikala. To nam je ujedno bio i prvi zadatak, nakon koga smo imali i prvo testiranje. Cijeli program prakse traje tri mjeseca, a u programu prakse imamo dnevne, sedmične i mjesečne zadatke, a od toga kako izvršavamo svoje zadatke zavisi i to da li ćemo ostati u Hidroinženjeringu ili ne. To predstavlja jedan dodatni stimulans zbog koga se svi mnogo više trudimo i ulažemo mnogo više energije i vremena.

Tempo rada je usklađen sa našim znanjima, te prije svakog zadatka prolazimo kroz određene obuke koje nam omogućavaju da naše zadatke obavimo što bolje i efikasnije. Prvi mjesec naše obuke podrazumjeva obuku za:

  • rad na računaru tj. u programima Soft, CRM, Microsoft Office i Libre Office,

  • prikupljanje tenderske dokumentacije, te samostalni rad na tenderu,

  • izradu predračuna, računa, izvještaja i nabavki materijala,

  • komunikaciju sa klijentima, kako dobavljačima tako i kupcima,

  • rad na štampaču, skeneru i kopir aparatu i slično.

Dalji tok prakse je usmeren ka računovodstvenim poslovima i online prodaji, a koji još uvijek nisam prošao, ali se nadam da će biti zanimljivo kao što je i sada.

Već nakon prve sedmice bio sam siguran da sam donio pravu odluku time što sam pristao da budem dio ove firme. Mnogo je negativnih priča i iskustava, ali iskustvo koje sam ja stekao i koje još uvijek stičem rado bih svima preporučio. Hidroinženjering & Economic d.o.o. predstavlja jedan zdrav kolektiv koji broji više od četrdeset zaposlenih, a koji čine jednu veliku porodicu i koji ulažu u budućnost, a ta budućnost smo upravo mi mladi koji dolazimo.

Ognjen Mitrić

 

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR